Αίτημα των Επιμελητηρίων για τα πυρόπληκτα δάνεια

0
216
pyroplikta daneia

pyroplikta daneia

Στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα απευθύνουν επιστολή οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών Λακωνίας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας και Μεσσηνίας.

Όπως υπενθυμίζουν, τον περασμένο Μάιο δόθηκε με απόφαση του κ. Σταϊκούρα στις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών η δυνατότητα αναστολής καταβολής δόσεων εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο δανείων που έχουν χορηγηθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε πράγματι μια «ανάσα» για τις επιχειρήσεις που μπορούσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση, ωστόσο σύμφωνα με τους προέδρους των Επιμελητηρίων υπήρξε ένα πρόβλημα κατά την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης.

Συγκεκριμένα στην παρ. Ε ορίζεται ότι «βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη των επιχειρήσεων και επαγγελματιών στις διατάξεις της παρούσας είναι: να έχουν, προηγουμένως, εξοφλήσει όλες τις τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, πριν την έναρξη της περιόδου αναστολής, καθώς και την τυχόν οφειλόμενη προμήθεια ασφαλείας».

Τη λάθος αυτή διατύπωση της απόφασης εκμεταλλεύτηκαν πολλά τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να αρνηθούν την ένταξη πολλών επιχειρήσεων στη ρύθμιση. Για το λόγο αυτό τα Επιμελητήρια ζητούν να διορθωθεί η απόφαση στο συγκεκριμένο σημείο και να δοθεί νέα περίοδος αιτήσεων για αναστολή μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, προκειμένου περισσότερες επιχειρήσεις να μπορέσουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης.