Αγριογούρουνο στη γάστρα (συνταγή)

ΥΛΙΚΑ

⇒ 2 κιλά μπούτι (ή σπάλα) από αγριογούρουνο

⇒ 5 καρότα κομμένα σε ροδέλες

⇒ 4 κρεμμύδια χοντροκομμένα

⇒ 4 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες

⇒ 3 ποτήρια κόκκινο κρασί

⇒ χυμό και φλούδες από δύο πορτοκάλια

⇒ μισό ποτήρι ελαιόλαδο

⇒ σέλινο

⇒ 3 φύλλα δάφνης

⇒ 5 γαρίφαλα

⇒ 5 κόκκους μπαχάρι

⇒ αλάτι, πιπέρι

⇒ 2 κουτ. σούπας αλεύρι

⇒ 1 κουτ. σούπας μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε καλά το κρέας και το κόβετε σε μερίδες.

Ετοιμάζετε τη μαρινάδα βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα γαρύφαλλα, τη δάφνη, το σέλινο, το μπαχάρι, το χυμό και τη φλούδα από τα πορτοκάλια, το λάδι και το κρασί. Βάζετε το κρέας μέσα στη μαρινάδα να το σκεπάζει καλά και το αφήνετε μέσα στο ψυγείο για 24 ώρες.

Αφαιρείτε το κρέας, τα κρεμμύδια και τα καρότα από τη μαρινάδα και τη σουρώνετε.

Στραγγίζετε καλά το κρέας και το σοτάρετε σε ένα μεγάλο τηγάνι με λάδι σε δυνατή φωτιά. Μόλις σοταριστεί καλά από όλες τις πλευρές, ρίχνετε στο τηγάνι και τα κρεμμύδια με τα καρότα και τα σοτάρετε κι αυτά για δύο λεπτά.

Μεταφέρετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε βαθιά γάστρα και περιχύνετε με τη μαρινάδα που έχετε κρατήσει.

Σκεπάζετε με το καπάκι και ψήνετε για 1½ ώρα στους 200 °C (ή στους 180 °C αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός). Χαμηλώνετε στους 180 °C (ή 150 °C) και ψήνετε για ακόμη μία ώρα.

Ξεσκεπάζετε τη γάστρα, δυναμώνετε τη φωτιά στους 200 °C και ψήνετε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Αφαιρείτε το κρέας και πολτοποιείτε με ένα μπλέντερ τα υλικά από τη γάστρα. Βάζετε τη σάλτσα που θα προκύψει σε μικρή κατσαρόλα να σιγοβράσει και να δέσει.

Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, προσθέτετε δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι. Δοκιμάζετε, κι αν είναι πολύ ξινή, προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας μέλι.

Περιχύνετε το κρέας με τη σάλτσα.

Καλή όρεξη!