Αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή

0
229
agrotes kinitopoiiseis

agrotes kinitopoiiseis

Να παραστούν μαζικά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31/1 στις 3 το μεσημέρι στα διόδια της Τρίπολης (κόμβος Νεστάνης) καλεί τους αγρότες η συντονιστική επιτροπή του Δικτύου Αγροτών Πελοποννήσου. Σκοπός της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας είναι η αντίθεση των αγροτών στο νέο τρόπο φορολόγησής τους.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα:

«Ένα ακόμα οργανωμένο σχέδιο κτυπήματος των μικρoμεσαίων εισοδημάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στόχος αυτή τη φορά είναι οι αγρότες.

Η προχειρότητα που «φαίνεται να επικρατεί» σε ένα τόσο σοβαρό μέτρο όπως είναι η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος μετατρέπεται σε σχέδιο ξεκληρίσματος του μικρομεσαίου αγρότη.

Ενώ η πληροφορία για την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων–εξόδων από τους αγρότες είχε από καιρό διαρρεύσει στον τύπο, μόλις στις 30 Δεκεμβρίου εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος.

Το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο χρόνος ανακοίνωσης επελέγη έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης του αγροτικού κόσμου, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με την υποχρέωση της άμεσης μεταβολής εργασιών και την έκδοση βιβλίων. Η κυβέρνηση προφανώς δεν επιθυμούσε τη σύγκρουση και γι’ αυτό δεν έδωσε χρονικά περιθώρια. Οι ασάφειες που υπάρχουν μέχρι και σήμερα δείχνουν ακριβώς τη σκοπιμότητα του σχεδιασμού.

Η φορολόγηση του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ στοχεύει στην εξαθλίωση του μικρομεσαίου αγρότη. Αν αυτός δεν συγκεντρώνει μια ικανή περιουσία που να του εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό εισόδημα (τσιφλίκια), αφαιρουμένου του κόστους παραγωγής – διαβίωσης – φορολογίας, θα είναι αδύνατο να επιβιώσει.

Συνέπεια αυτού θα είναι η συγκέντρωση της αγροτικής ιδιοκτησίας σε λίγους.

Τα έξοδα ξεκινούν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής, ανεξάρτητα αν θα προκύψει τελικά φορολογητέο εισόδημα. Τα έξοδα τήρησης των βιβλίων, το τέλος επιτηδεύματος (μετά το τρίτο έτος), τα πιθανά υπέρογκα πρόστιμα από την πιθανότητα παράλειψης ενός τιμολογίου καθιστούν τη διαδικασία καταστροφική.

Μέσα στον ελλιπή σχεδιασμό, δεν έχουν υπολογιστεί όλα τα στοιχεία παραγωγής τα οποία πρέπει να πληρώνονται από τον αγρότη αλλά δεν εκπίπτουν από τη φορολόγησή του. Δεν υπάρχει επαρκής τρόπος υπολογισμού των απαραίτητων εργατικών δαπανών για τις αγροτικές εργασίες. Ο τρόπος που προτείνεται αφενός δεν καλύπτει όλες τις εργασίες, αφετέρου θα εκτινάξει το κόστος παραγωγής. Συνέπεια αυτού θα είναι η περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Καλούνται σύσσωμοι οι αγρότες να αντιδράσουν και να αντισταθούν στα σχέδια που τους επιφυλάσσει η τρόικα και η κυβέρνηση. Να αντισταθούν για την επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους.

Καλούνται οι αγρότες της Πελοποννήσου να παραστούν μαζικά την Παρασκευή 31/1/2014 στις 15.00 στα διόδια της Τρίπολης (κόμβος Νεστάνης) προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους αγρότες της Ελλάδας και να βροντοφωνάξουμε τα δίκαια αιτήματά μας και την αντίθεσή μας στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης».