Απόδοση έως και 1.200 ευρώ το στρέμμα δίνουν οι ξηροί καρποί

0
211
karydia

karydia

Μεγάλες προοπτικές για τον έλληνα αγρότη παρουσιάζει η καλλιέργεια αμυγδάλων, καρυδιών, κάστανων, φουντουκιών και φιστικιών. Οι ξηροί καρποί δίνουν εισόδημα από 300 μέχρι και 1.200 ευρώ ανά στρέμμα, με την καλλιέργεια των δένδρων τους να έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, και σε ό,τι αφορά τα αμύγδαλα, οι φυτεύσεις δένδρων αμυγδαλιάς στην Ελλάδα μειώθηκαν τη δεκαετία του ’90 λόγω της έλλειψης οργάνωσης στην εμπορία των ξηρών καρπών. Αντίθετα η παραγωγή αμυγδάλων στην Καλιφόρνια και την Τουρκία (τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αμυγδάλων του κόσμου) αυξάνεται σταδιακά.

Στην Ελλάδα τα τελευταία έτη, παρά την άρδευση που εφαρμόστηκε στις φυτείες και τη φύτευση παραγωγικών ποικιλιών, η παραγωγή είναι ακόμη χαμηλή και βρίσκεται κοντά στις 16.500 τόνους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο από το 2% της παραγωγής. Οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 1,5-2 ευρώ το κιλό τα αμύγδαλα και δίνουν εισόδημα 500-800 ευρώ το στρέμμα.

Oσον αφορά στις καρυδιές, η Καλιφόρνια παράγει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής καρυδιών, με μεγάλα αγροτεμάχια φυτεμένα με τις καλύτερες ποικιλίες, με μηχανικό κλάδεμα και μηχανική συγκομιδή, με άριστη τυποποίηση και συντήρηση, και μικρό κόστος παραγωγής. Είναι η κύρια εξαγωγική χώρα στον κόσμο και τα καρύδια της πωλούνται και στην Ελλάδα.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, παρά τις επιδοτήσεις επί πολλά έτη για εντατικές φυτεύσεις καρυδιάς, οι καρυδιές παραμένουν σε στάσιμο αριθμό (2,25 εκατ. δέντρα) και η παραγωγή δεν αυξάνεται (περίπου 20.000 τόνους). Οι τιμές κυμαίνονται σε 2 ευρώ το κιλό και το εισόδημα σε 700-800 ευρώ το στρέμμα.

Οι κύριες χώρες παραγωγής κάστανων βρίσκονται στην Άπω Ανατολή και τη Μεσόγειο. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική που είναι μεγαλύτερη της προσφοράς. Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 12.000 τόνοι (με αυξητική τάση), ενώ γίνεται εισαγωγή άλλων 6.000 τόνων. Τα κάστανα πωλούνται για ψήσιμο ή για βράσιμο σε γενικά χαμηλές τιμές και μία μικρότερη ποσότητα για μεταποίηση με υψηλότερες τιμές. Δίνει καθαρό εισόδημα 300-400 ευρώ το στρέμμα.

Οσον αφορά στα φιστίκια Αιγίνης, το 2006 η παγκόσμια παραγωγή ήταν 382.000 μετρικοί τόνοι, εκ των οποίων το Ιράν παρήγαγε 190.000 τόνους, οι ΗΠΑ 95.000 και η Τουρκία 90.000 τόνους. Η συνολική παραγωγή των φιστικιών Αιγίνης στην Ελλάδα κυμαίνεται συνήθως στους 8.000-10.000 τόνους ετησίως. Το 2008 τα φιστίκια Αιγίνης κάλυψαν το 12,2% της κατανάλωσης ξηρών καρπών στη χώρα μας.

Το ύψος των εισαγωγών σε φιστίκια ανέρχεται περίπου σε 2.500-3.000 τόνους, με κυριότερη χώρα εισαγωγής τις ΗΠΑ, ενώ γίνονται εξαγωγές 1.000-1.300 τόνων ετησίως κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τιμές παραγωγού που επικρατούν στα ανοιχτά φιστίκια είναι 7,5-10 ευρώ το κιλό, ενώ των κλειστών 3-4 ευρώ το κιλό. Στη λιανική οι τιμές που επικρατούν είναι 13,5-14 ευρώ το κιλό. Υπολογίζεται ότι από ένα στρέμμα φιστικιών Αιγίνης η ακαθάριστη πρόσοδος είναι 1.200-1.800 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή μπορεί να δίνει 700-1.200 ευρώ καθαρό κέρδος.

Σε σχέση με τα φουντούκια, η Ιταλία είναι η κύρια παραγωγική χώρα της ΕΕ (78,5% της παραγωγής), ενώ η Ελλάδα παράγει το 2,7%, με μία παραγωγή μεταξύ 2,4-3,5 χιλιάδες τόνους. Η μέση τιμή παραγωγού κυμαίνεται στο 1,5-1,8 ευρώ το κιλό και δίνει εισόδημα 400-700 ευρώ το στρέμμα.

Oσον αφορά τα αράπικα φιστίκια, γίνονται μεγάλες εισαγωγές από την Τουρκία με χαμηλές τιμές. Στη χώρα μας η καλλιέργεια αυτή δίνει εισόδημα 500-700 ευρώ το στρέμμα, με τιμές που κυμαίνονται από 1,2-1,3 ευρώ το κιλό.

πηγή: ethnos.gr