Τη δυσαρέσκειά της για την ίδρυση νέου αντίστοιχου φορέα από άλλη μερίδα αγροτών εκφράζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, θεωρώντας πως μια τέτοια κίνηση υπονομεύει τον αγώνα των μικρομεσαίων παραγωγών. Διαβάστε την πλήρη ανακοίνωση:

«Στον τοπικό τύπο της Περιφέρειάς μας στην Πελοπόννησο, είδαμε τις προηγούμενες ημέρες δελτίο τύπου με θέμα την ίδρυση νέας (δεύτερης) ομοσπονδίας, με τον τίτλο “Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου”.

Από τις αρχές του Σεπτέμβρη, πήραν την πρωτοβουλία έξι αγροτικοί σύλλογοι, από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, για την ίδρυση ομοσπονδίας, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός, ενιαία δράση των μικρομεσαίων αγροτών στο Μοριά, ενάντια στις πολιτικές του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα, ντόπια και ξένα, που θέλουν να βάλουν χέρι στην παραγωγή.

Στις 29 Σεπτέμβρη έγινε η συνάντηση των έξι Συλλόγων στην Τρίπολη, όπου συμφωνήθηκε ομόφωνα η ιδρυτική διακήρυξη, το καταστατικό της ομοσπονδίας. Συμφωνήσαμε σε μια προσωρινή επιτροπή, που θα αναλάβει τα καθήκοντα να εκπροσωπεί το εγχείρημά μας, να βοηθήσει στη διενέργεια εκλογών σε δύο συλλόγους που δεν είχαν κάνει μέχρι τότε (οι οποίοι και έκαναν με μαζική συμμετοχή), να τρέξει τις διαδικασίες (μάζεμα μητρώων, πρακτικά εκλογών, καταγραφή αντιπροσώπων, χώρος συνεδρίου κ.ά.) και σε ορίζοντα ενός μηνός να έχει πραγματοποιηθεί το ιδρυτικό συνέδριο. Παράλληλα, ανακοινώθηκε στον τύπο η πρωτοβουλία μας, με τηλέφωνα επικοινωνίας και με ευθύνη των συλλόγων να προσεγγίσουν και άλλους.

Σε όλη αυτή την ανοιχτή διαδικασία ανταποκρίθηκαν ακόμη δύο σύλλογοι, που δεν κατάφεραν όμως να προβούν σε εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων. Γι’ αυτό και κλήθηκαν ως παρατηρητές με δικαίωμα λόγου και με την προσπάθεια ένταξής τους το επόμενο διάστημα.

Μας κάνει εντύπωση ότι αυτοί οι σύλλογοι (που δεν αναφέρονται και ποιοι είναι), το προηγούμενο διάστημα, στο κάλεσμα των έξι συλλόγων που πήραν την πρωτοβουλία για την ίδρυση της ομοσπονδίας μας, δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους.

Άραγε τι άλλαξε σήμερα; Αυτός ο ψευδεπίγραφος τίτλος “ανεξάρτητος” πού αποσκοπεί;

Όλοι γνωρίζουν ότι είναι τα διάφορα σχήματα -τοπικά και πανελλαδικά- που κινούνται στον “ντορό” του ευρωμονόδρομου και εκπροσωπούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών οι οποίοι θέλουν να επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια και να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες. Τα σχήματα αυτά, όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι άφαντα και κάθε φορά που ξεκινούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις εμφανίζονται με στόχο να προβάλουν τα δικά τους αιτήματα, που είναι διαφορετικά από αυτά των μικρομεσαίων αγροτών (όπως, για παράδειγμα, το αίτημα για διαχωρισμό των αγροτών σε “κατά κύριο επάγγελμα ή μη” που έθεσαν και ευχαρίστως η κυβέρνηση ικανοποίησε στη διάρκεια των περσινών μπλόκων, καθώς αποτελεί βασικό εργαλείο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής), και να υπονομεύουν τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Είναι για εμάς σίγουρο ότι αυτή η διασπαστική ενέργεια είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, των μεγαλοεπιχειρηματιών-μεγαλοαγροτών. Κλιμάκια της κυβέρνησης και του υπουργείου συνεχίζουν την ίδια συνταγή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή να ελέγχουν κάποια κομμάτια της αγροτιάς στα μπλόκα. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη αυτής της κίνησης συνδιαλέγονται σε υπουργεία και σε εκδηλώσεις με κυβερνητικά στελέχη.

Χρειάζεται, ο κάθε μικρομεσαίος αγρότης να παλέψει για αιτήματα που αφορούν τον ίδιο, για να μην ξεκληριστεί, και όχι να παλεύει για μια κάστα μεγαλοαγροτών. Αιτήματα τύπου αφορολόγητες επιδοτήσεις, κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ευνοϊκές ρυθμίσεις για αγορά γης, δεν αφορούν τη μικρομεσαία αγροτιά. Αφορούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μεγαλοαγρότες που κοιτάνε και αγωνίζονται να επιταχυνθούν τα μέτρα της κυβέρνησης. Ορέγονται για το πώς, πιο γρήγορα, θα πάρουν τη γη μας.

Στα μεγάλα μπλόκα που έρχονται, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, η μικρομεσαία αγροτιά χρειάζεται να βγει μπροστά, στην Πελοπόννησο με την ομοσπονδία μας, με το διεκδικητικό πλαίσιο της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, που προασπίζει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια σε κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΚΑΠ και μεγαλοαγρότες.

Όλοι στα μπλόκα του αγώνα στις 23 Γενάρη!».