Εγκρίθηκε η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία

0
445
prosfyges

prosfyges

Με απόφαση που εξέδωσε το συμβούλιο της ΕΕ στο πλαίσιο της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των κρατών-μελών που πραγματοποιήθηκε προχθές (22/9) στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό ζήτημα, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, παρακάμπτοντας την αντίθεση πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία καταψήφισαν την πρόταση, ενώ η Φινλανδία επέλεξε να απόσχει από την ψηφοφορία.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η ειδική στήριξη στην Ελλάδα και την Ιταλία να συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα. Αυτά θα λαμβάνονται από την άφιξη των υπηκόων τρίτων χωρών στο έδαφος της Ελλάδας ή της Ιταλίας μέχρι την περάτωση όλων των ισχυουσών διαδικασιών, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (European Asylum Support Office – EASO) και τους άλλους αρμόδιους οργανισμούς, όπως η Frontex, προκειμένου να συντονιστεί η επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στο έδαφος τους.