Εκμέκ κανταΐφι

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση

⇒ 500 γρ. φύλλο κανταΐφι

⇒ 200 γρ. βούτυρο

⇒ 200 γρ. ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα ή φιστίκι Αιγίνης

⇒ 1 κουτ. σούπας φρυγανιά

⇒ 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

⇒ 1 κουτ. γλυκού κανέλα

Για το σιρόπι

⇒ 3 φλ. ζάχαρη

⇒ 3 φλ. νερό

⇒ χυμό ½ λεμονιού

⇒ Μία φλούδα από το λεμόνι

⇒ ένα ξυλάκι κανέλας

Για την κρέμα

⇒ 1½ λίτρο φρέσκο γάλα

⇒ 200 γραμ. ζάχαρη

⇒ 2 κρόκους αυγών (μεγάλους)

⇒ 2 βανίλιες

⇒ 100 γραμ. βούτυρο

⇒ 150 γραμ. κορν φλάουερ

Για τη σαντιγύ

⇒ 500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (καλά παγωμένη)

⇒ 50 γραμ. άχνη ζάχαρη

⇒ 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά.

* * * * * * * * * * * *

Για την κρέμα: Σε μία κατσαρόλα βάζετε το γάλα και τη μισή ζάχαρη και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην καεί το γάλα.

Ρίχνετε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μπολ και χτυπάτε καλά. Προσθέτετε τις βανίλιες και το κορν φλάουερ.

Χύνετε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα μέσα στο μίγμα με τα αβγά, ανακατεύοντας συνέχεια.

Ρίχνετε όλο το μίγμα του μπολ μέσα στην κατσαρόλα και τη βάζετε ξανά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.

Ρίχνετε το βούτυρο (κομμένο σε κύβους και παγωμένο από το ψυγείο) και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει.

Σκεπάζετε με μία μεμβράνη, έτσι ώστε να ακουμπάει την κρέμα καλά (για να μην κάνει κρούστα) και αφήνετε να κρυώσει στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.

* * * * * * * * * * * *

Για τη βάση: Παίρνετε το φύλλο κανταΐφι και το ξεμπερδεύετε πολύ καλά να μην υπάρχουν κολλημένες ίνες (μαλλιά) μεταξύ τους.

Το βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Ανακατεύετε τα αμύγδαλα (ή τα φιστίκια) με τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φρυγανιά και πασπαλίζετε το κανταΐφι. Απλώνετε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι αφρατεύοντάς το.

Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ραντίζετε το κανταΐφι. Ψήνετε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Βγάζετε από το φούρνο και όπως είναι καυτό, ρίχνετε από πάνω το κρύο σιρόπι με μία κουτάλα, φροντίζοντας να πάει παντού. Αφήνετε μισή ώρα να τραβήξει το σιρόπι.

* * * * * * * * * * * *

Μόλις περάσει το μισάωρο, απλώνετε από πάνω την παγωμένη κρέμα να πάει παντού.

Τέλος χτυπάτε την παγωμένη κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη και τη βανίλια μέχρι να σφίξει σε σαντιγύ. Απλώνετε τη σαντιγύ πάνω από την κρέμα με απαλές κινήσεις.

* * * * * * * * * * * *

Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει και να δέσουν τα υλικά για τουλάχιστον 3 με 4 ώρες (ιδανικά αφήνετε ένα ολόκληρο βράδυ).

Για το σερβίρισμα πασπαλίζετε με αμύγδαλα ψιλοκομμένα, φιστίκι Αιγίνης και κανέλα.