ΕΟΣ: Ολονύκτια προσκυνηματική πορεία στην Έλωνα

EOS SPARTIS

EOS SPARTIS

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης θα πραγματοποιήσει και φέτος την καθιερωμένη ολονύκτια προσκυνηματική πορεία του προς την ιερά μονή Παναγίας Έλωνας, το Σάββατο προς Κυριακή, 9 προς 10 Αυγούστου.

Η εκκίνηση θα γίνει στις 8 το βράδυ του Σαββάτου από την Καλλιθέα (Ζαραφώνα) και, με ενδιάμεσο σταθμό στον Κοσμά, θα καταλήξει στην Έλωνα νωρίς το πρωί της Κυριακής. Η πορεία χαρακτηρίζεται δύσκολη, με διάρκεια περίπου δέκα ώρες.

Η μετακίνηση προς Καλλιθέα και η επιστροφή από Έλωνα θα γίνει με ΙΧ ή μισθωμένα οχήματα, αναλόγως του αριθμού των ενδιαφερομένων, και οι δαπάνες θα επιμεριστούν.

Η συμμετοχή στην πορεία προϋποθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση, κατάλληλα υποδήματα και ρουχισμό, φακό χειρός ή κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες, επαρκή ποσότητα πόσιμου νερού και πρόχειρου φαγητού, καθώς και προηγούμενη συνεννόηση μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 8/8 με τους συντονιστές της πορείας κ. Ι. Μιχελόγγονα (27310 21990, εργάσιμες ώρες και ημέρες) και κ. Τάσο Κουναβέλη (6932902284).

Σύντομο ιστορικό

Η ετήσια αυτή εξόρμηση συνιστά αναβίωση της πορείας που ακολουθούσαν τα παλαιότερα χρόνια οι προσκυνητές των χωριών του κεντρικού Πάρνωνα, και καθιερώθηκε πριν λίγα χρόνια με πρωτοβουλία του παλαιού μέλους του ΕΟΣ κ. Παν. Γιαννακόπουλου, ο οποίος ανέλαβε την ανίχνευση και προσήμανση της διαδρομής.

Στη συνέχεια με εθελοντική συμμετοχή αρκετών μελών και φίλων του συλλόγου έγινε συμπλήρωση της σήμανσης και αποκατάσταση της βατότητας σε μεγάλο μέρος της διαδρομής.

Η καταστροφική πυρκαγιά του 2007 έπληξε καίρια το πρώτο τμήμα από την Καλλονή (Πέρπενη) ως την Καλλιθέα, και, επί του παρόντος, δεν έχει γίνει δυνατός ο καθαρισμός του.

Το 2009, με εθελοντική εργασία και ανάληψη των σχετικών δαπανών υλικών από τον τ. πρόεδρο του ΕΟΣ, γιατρό Ιωάννη Μιχελόγγονα, ανασημάνθηκε πλήρως το τμήμα από την Καλλιθέα ως την κορυφογραμμή πλησίον του Κοσμά. Τον επόμενο χρόνο έγινε συντήρηση της σήμανσης και της υπόλοιπης διαδρομής μέχρι τη μονή Έλωνας. Από το 2013 έχει ξεκινήσει η προσπάθεια αποκατάστασης του καμένου τμήματος από την Καλλονή προς την Καλλιθέα.