Επίτιμος δημότης Σπάρτης ανακηρύχθηκε ο κ. Ευστάθιος

Επίτιμος δημότης Σπάρτης ανακηρύχθηκε σήμερα ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, βάσει ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Ευάγγελος Φιλιππόπουλος” του πνευματικού κέντρου της πόλης, παρουσία του προέδρου της δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου, του προέδρου της κυπριακής βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, βουλευτών, επίσημων αρχών και πλήθους κόσμου. Όπως τόνισαν ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.κ. Βαλιώτης και Μοιράγιας, ο δήμος προέβη στην κίνηση αυτή ως ένδειξη αναγνώρισης της εξέχουσας προσωπικότητας και του πνευματικού, κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου του ιεράρχη.

Ο σεβασμιώτατος αποδέχτηκε ταπεινά και με ευγνωμοσύνη την τιμή αυτή, αναφέροντας τους εξής πέντε λόγους:

“Πρώτον, γιατί η ομόφωνη απόφασή σας αποκαλύπτει την αξιέπαινη συνεργασία σας και την ευγενική και ανεπίφθονη και πλούσια σε αισθήματα καρδιά σας, γι’ αυτό σας επαινώ και σας ευγνωμονώ.

Δεύτερον, γιατί με έναν θαυμάσιο και άριστο τρόπο μου υποδεικνύετε διακριτικά τον δρόμο που πρέπει να ακολουθώ, τον δρόμο που πρέπει να επιλέγω στην επισκοπική μου ζωή αλλά και το καθήκον μου και το χρέος που πρέπει να εκπληρώνω για να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος.

Τρίτον, διότι αντανακλά στην οικογένειά μου τη στενή, δηλαδή στους αειμνήστους γονείς μου και τα αδέρφια μου, που με στήριξαν και αποτελεσματικά με βοήθησαν, επίσης στη γενέτειρά μου, που υπεραγαπώ, και στους διδασκάλους μου όλων των βαθμίδων, που με γαλούχησαν με τα γράμματα της ελληνικής ορθοδόξου παραδόσεώς μας.

Τέταρτον, γιατί η διάκριση επεκτείνεται στον ιερό κλήρο, τους ευγενείς άρχοντες και στον ευλογημένο και φιλόθεο λαό, δηλαδή σε όλη τη μητρόπολή μας, την οποία υπεραγαπώ χωρίς όρους και όρια και την οποία υπηρετώ ως επίσκοπος 38 χρόνια.

Και πέμπτον, γιατί η τιμητική διάκριση απλώνεται σε ολόκληρη την εκκλησία μας, την οποία διακονώ επί 54 συναπτά έτη ως κληρικός (…) Είναι πεποίθησή μου και αναμφισβήτητη αλήθεια ότι όπως πληγώνεται η εκκλησία και διασύρεται από τα σφάλματα των εκπροσώπων της και των παιδιών της, έτσι και μεγαλύνεται και προβάλλεται όταν επαινούνται τα στελέχη της. Επομένως ο έπαινός σας ανήκει στην εκκλησία μας, που μου διέθεσε την απαραίτητη υποδομή, που εξασφάλισε τις προϋποθέσεις, μου έθρεψε την αγάπη για τον άνθρωπο και τον Θεάνθρωπο, που γιγάντωσε την θέληση για προσφορά μέχρι θυσίας και συνετέλεσε ώστε να πραγματοποιηθεί ό,τι συγκίνησε τις ευαίσθητες ψυχές σας”.

Ο κ. Ευστάθιος αφιέρωσε την πανηγυρική και τιμητική εκδήλωση στην εκκλησία, “την ανυπέρβλητη πνευματική μάνα και αιματοπότιστη φυτεία” όπως τη χαρακτήρισε, επισημαίνοντας πως “δεν κάνω τίποτα άξιο επαίνου και ιδιαίτερης τιμής ή επιβράβευσης αλλά απλά και αθόρυβα το καθήκον και το χρέος μου. Όλη η διακονία μου είναι η αναπνοή μου και κανένας δεν περιμένει έπαινο γιατί αναπνέει˙ είναι δική του ανάγκη και δικό του καλό. Έτσι κι εγώ δεν είναι δυνατό να περιμένω τον έπαινο για όσα ευλογεί ο Θεός και γίνονται”.