“Εσπερινός της Συγγνώμης” στον ιερό ναό Οσίου Νίκωνος

esperinos syggnwmis 14

esperinos syggnwmis 9

Με τον καθιερωμένο πρώτο κατανυκτικό εσπερινό, που καλείται και “Εσπερινός της Συγγνώμης”, ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής 2 Μαρτίου για την ορθόδοξη εκκλησία μας η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Στη Σπάρτη ο “Εσπερινός της Συγγνώμης” τελέστηκε στον ιερό ναό Οσίου Νίκωνος, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού συμπροσευχήθηκαν ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, αρκετοί κληρικοί και πλήθος πιστών.

Ο σεπτός ποιμενάρχης μας, στο περιεκτικό του κήρυγμα, με χαρακτηριστική γλαφυρότητα ερμήνευσε απόσπασμα από την ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, στην οποία αναφέρει: “Δώρησαι μοί του οράν τα εμά πταίσματα”. Ο σεβασμιώτατος τόνισε ότι θα πρέπει όλοι οι χριστιανοί να προσεύχονται, για να αποκτήσουν αυτογνωσία, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια εξάλειψης των αδυναμιών μας.

Μετά το πέρας της ακολουθίας ο κ. Ευστάθιος ζήτησε πρώτος συγγνώμη για τα όποια λάθη ή παραλείψεις του, ενώ παρείχε και τη δική του συγγνώμη σε κάθε συνάνθρωπο. Επίσης ευχήθηκε η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή να αποτελέσει για όλους τους χριστιανούς εφαλτήριο ψυχικής και πνευματικής αναγέννησης. Εν συνεχεία, ως είθισται, κληρικοί και πιστοί έδωσαν τον καθιερωμένο ασπασμό της συγγνώμης.

esperinos syggnwmis 8esperinos syggnwmis 7esperinos syggnwmis 11esperinos syggnwmis 6esperinos syggnwmis 10esperinos syggnwmis 16esperinos syggnwmis 12esperinos syggnwmis 13esperinos syggnwmis 14esperinos syggnwmis 15esperinos syggnwmis 1

esperinos syggnwmis 2esperinos syggnwmis 3esperinos syggnwmis 19esperinos syggnwmis 17esperinos syggnwmis 18