Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γερακίου

0
671

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια έγινε και φέτος ο εσπερινός προς τιμήν του αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γερακίου.

Το τελετουργικό ξεκίνησε μέσα από το Γεράκι και συγκεκριμένα από την τοποθεσία “Κάτω Βρύση”, όπου παραδόθηκε η εικόνα του αγίου -δωρεά του αείμνηστου δασκάλου Γεωργίου Μαρούδη- σε ιππείς, που με τα άλογά τους μετέφεραν την εικόνα έως το κάστρο. Εκεί τους περίμενε ο αιδεσιμότατος ιερέας Ιωάννης Χαραμής, που παρέλαβε την εικόνα και την οδήγησε στην εκκλησία, για να την προσκυνήσουν πρώτοι εκείνοι.

Αρκετοί γερακίτες αλλά και κάτοικοι της γύρω περιοχής με σύμμαχο τον καλό καιρό παρακολούθησαν τον εσπερινό.

Αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα των συμμετασχόντων ιππέων: Γεώργιος Κόντος του Δήμου, Κωνσταντίνος Μαρουδάς του Αγγελή, Μιχάλης Πουλημένος του Βασιλείου, Γιώργος Τσίπουρας του Χρήστου, Γιώργος Βάρλας του Νικολάου, Γιώργος Βάρλας του Σταύρου, Λεωνίδας Μαλαβάζος του Παναγιώτη, Παναγιώτης Μαλαβάζος του Λεωνίδα, Παναγιώτης Φασμούλος του Νικολάου, Πάνος Βάρλας του Βασιλείου, Παναγιώτης Πουλίτσας του Χρήστου και ο Κώστας Μηνακάκης που είχε έρθει από τον Μυστρά.

Η ατμόσφαιρα ήταν έντονα φορτισμένη συναισθηματικά, αφού ξύπνησαν μνήμες από άλλες εποχές, όταν τα άλογα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη γιορτή.

Ο άγιος Γεώργιος ας είναι βοήθεια για όλο τον κόσμο.

Χρήστος Μπαλαμπάνος

 

Agios Georgios - Kastro Gerakiou (1) Agios Georgios - Kastro Gerakiou (2) Agios Georgios - Kastro Gerakiou (3) Agios Georgios - Kastro Gerakiou (5) Agios Georgios - Kastro Gerakiou (6) Agios Georgios - Kastro Gerakiou (8) Agios Georgios - Kastro Gerakiou (9)