Ζουμερά burger με σπιτικά τραγανά ψωμάκια και καραμελωμένα κρεμμύδια

0
368

Για τα ψωμάκια

⇒ 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

⇒ 1 1/2 κ.σ. ζάχαρη

⇒ 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

⇒ 3 κ.σ. γάλα χλιαρό

⇒ αλάτι

⇒ 1 κύβο μαγιά νωπή (ή ενάμισι φακελάκι ξηρή μαγιά)

⇒ 500 γραμ. χλιαρό νερό

⇒ σουσάμι (προαιρετικά)

Διαλύετε τη ζάχαρη με τη μαγιά στο νερό, προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και αφήνετε το μίγμα να δράσει για 15 λεπτά.

Στο υπόλοιπο αλεύρι προσθέτετε το βούτυρο με το γάλα, το αλάτι και το μίγμα της μαγιάς. Ζυμώνετε καλά για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στη συνέχεια αφήνετε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για άλλα 10′. Κόβετε και πλάθετε στρογγυλά ψωμάκια, τα οποία τοποθετείτε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για μία ώρα.

Μόλις φουσκώσουν, τα αλείφετε με λίγο νερό και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Ψήνετε στον αέρα στους 240 οC για 15-20′.

(Λίγο πριν τη συναρμολόγηση ψήστε για ακόμα 2′ τα ψωμάκια στο γκριλ ή στην τοστιέρα).

Για τα μπιφτέκια (8 τεμ.)

⇒ 800 γρ. κιμά απο σπάλα μοσχαριού (περασμένο δύο φορές από τη μηχανή του κιμά)

⇒ 1 κρεμμύδι

⇒ 2 αυγά

⇒ ψιλοκομμένο μαϊντανό

⇒ αλάτι

⇒ πιπέρι

⇒ 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνετε καλά. Αφήνετε μισή ώρα και πλάθετε οκτώ μπιφτέκια.

Τα ψήνετε σε σχάρα κοντά στο γκριλ (από κάτω βάζετε ταψάκι με νερό, ώστε να μην λερωθεί ο φούρνος, αλλα και ο ατμός του νερού να κάνει τα μπιφτέκια αφράτα). Πριν τα βγάλετε από το φούρνο, βάζετε σε κάθε μπιφτέκι από μια φέτα τυρί. Ψήνετε για 1′ ώστε να λιώσει.

Για το σερβίρισμα

Τα συνοδευτικά είναι προσωπική επιλογή. Ενδεικτικά πάντως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

⇒ μπέικον ψημένο

⇒ φύλλα μαρουλιού

⇒ φέτες κρεμμυδιού

⇒ φέτες ντομάτας

⇒ φέτες τυρί τσένταρ

⇒ αγγουράκι πίκλες

⇒ κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα

⇒ καραμελωμένα κρεμμύδια

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια λιώνετε 2 κ.σ. βούτυρο σε ένα τηγάνι και προσθέτετε 4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες ανακατεύοντας να πάει το βούτυρο παντού. Τα αλατίζετε και τα μαγειρεύετε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσουν. Στη συνέχεια ρίχνετε 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη και ανακατεύετε να πάει παντού. Χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να καραμελώσουν για 10 λεπτά ανακατεύοντάς τα. Δύο λεπτά πριν τα αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μπαλσάμικο και τα αφήνετε να πάρουν τη γεύση.