Η ΕΛΜΕ Λακωνίας υπεραμύνεται της επιλογής διευθυντών από τους Συλλόγους Διδασκόντων

Εξέλιξη στη σωστή κατεύθυνση για τη δημοκρατική διοίκηση των σχολείων θεωρεί η ΕΛΜΕ Λακωνίας την επιλογή διευθυντών/-ντριών από τους συλλόγους διδασκόντων, όπως ξεκίνησε το 2015. Εκτιμά επίσης ότι “μαζί με την ενίσχυση του ουσιαστικού ρόλου των συλλόγων διδασκόντων θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή βάση για τον εκδημοκρατισμό της διοίκησης της εκπαίδευσης”.

Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωση της Ένωσης ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας κ.κ. Κουμουνδούρος και Χίου, “αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να ανατρέψει το κλίμα αυταρχισμού και πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος και να δώσει τη δυνατότητα -αν και όχι πλήρως- οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών να επιλέγουν το διευθυντή τους. Θα άνοιγε έτσι ο δρόμος μιας ουσιαστικής δημοκρατικής αλλαγής στο σύγχρονο δημόσιο σχολείο, που μπορεί να ολοκληρωθεί με την κατάργηση του καθηκοντολογίου και την παραπέρα αναβάθμιση του ρόλου του συλλόγου των εκπαιδευτικών, πράγμα που διεκδικεί επί χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα μέσα από τους αγώνες του.
Όμως, η «πολλή» δημοκρατία βλάπτει για τους μηχανισμούς της συντήρησης. Έτσι, επιλέχθηκε η δικαστική οδός για την επαναφορά με δικαστικές αποφάσεις στο «γνώριμο» παρελθόν, με αποτέλεσμα την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ”.

Απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς, η ΕΛΜΕ Λακωνίας κάνει λόγο για μεγάλη πρόκληση και προτείνει τη λήψη ξεκάθαρης θέσης και μαχητική απάντηση από τους συλλόγους, τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ.