Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας μάς προσκαλεί στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

0
290
Eyropaikes Hmeres Politistikis Klironomias

Eyropaikes Hmeres Politistikis Klironomias

Oι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά το τελευταίο τριήμερο του Σεπτεμβρίου (25-27/9/2015). Για τη διετία 2015-2016 το θέμα του εορτασμού είναι «Βία και ανεκτικότητα» και θα πλαισιώνεται από ποικίλες εκδηλώσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ) συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο αρχαίο θέατρο Γυθείου, στο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης και στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά.

Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, το αρχαίο θέατρο Γυθείου υποδέχεται τους μαθητές σε μια διαδραστική παράσταση θεατρικού παιχνιδιού που θα παρουσιαστεί από το Σωματείο Ελλήνων Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Θεώμαι και Δρω» με τη συνεργασία αρχαιολόγων της ΕΦΑΛΑΚ. Η δράση απευθύνεται σε μαθητές α’ – γ’ δημοτικού και θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το δήμο Ανατολικής Μάνης, για μεν τις 24/9 στις 9.00΄ και 17.00΄, για δε τις 25/9 στις 9.00΄ και 10.45΄. Απαραίτητη κρίνεται η τηλεφωνική προσυνεννόηση (κ. Μαρία Τσούλη, τηλ. 27310 28503/25363/23315).

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης και στο πλαίσιο εορτασμού του «Σπάρταθλον 2015», θα πραγματοποιηθούν από αρχαιολόγους της Εφορείας ξεναγήσεις των συμμετεχόντων αθλητών, συνοδών και λοιπών επισκεπτών, στη θεματική «Αθλητισμός και Ανεκτικότητα». Επιπλέον, σε δημόσιους χώρους στο κέντρο της πόλης θα τοποθετηθεί εποπτικό ενημερωτικό υλικό για αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης και της ευρύτερης περιοχής (συνδιοργάνωση με το ΝΠΠΠ του Δήμου Σπάρτης από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου).

Tην ίδια ημέρα (27/9), στις 10.30΄ πμ, στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δραστηριότητα για οικογένειες, βασισμένη στο κείμενο του εφηβικού μυθιστορήματος του Γιώργου Αντωνάκη «Στο Μυστρά με Πανσέληνο». Τα παιδιά με τη βοήθεια των συνοδών τους και την καθοδήγηση του συγγραφέα και των αρχαιολόγων της Εφορείας, θα περιπλανηθούν στην καστροπολιτεία, θ’ ανακαλύψουν κρυμμένα ίχνη και στοιχεία, θα λύσουν γρίφους και θα γνωρίσουν την ιστορία και τους κατοίκους της φημισμένης καστροπολιτείας του Μυζηθρά. Για τη δραστηριότητα, η οποία απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών, προβλέπεται περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Απαραίτητη κρίνεται και εδώ η τηλεφωνική προσυνεννόηση (κ. Γ. Κατσουγκράκη, 27310 25363 και 28503).

Τέλος, το βράδυ της Κυριακής (27/9), στις 8.30΄ μμ, στον κήπο του αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης θα πραγματοποιηθεί συναυλία με έργα ελλήνων και ξένων συνθετών, από το πολυμελές μουσικό σύνολο «Ονειρική Ορχήστρα», σε διεύθυνση του Ανδρέα Σκιαδά.