Η κλιματική αλλαγή θα «φρενάρει» τις γεωργικές καλλιέργειες

0
411
gewrgika proionta

gewrgika proionta

Ο συνδυασμός της ανόδου της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής και η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως λόγω του αυξημένου όζοντος, θα συνδυαστούν τα επόμενα χρόνια για να προκαλέσουν μια πιθανή μείωση στα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων, προειδοποιούν δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές μελέτες.

Καθαρός αέρας σημαίνει περισσότερα τρόφιμα, ενώ αντίθετα η αγροτική παραγωγή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο αυξημένο όζον: αυτό είναι το βασικό μήνυμα της πρώτης έρευνας. Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει έναν ελαφρώς αυξημένο, αλλά καθόλου αμελητέο, κίνδυνο να «φρεναριστούν» οι αποδόσεις των κυριότερων γεωργικών καλλιεργειών διεθνώς λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιπτώσεις στη διατροφική ασφάλεια θα διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν πρέπει να αποκλείεται μια μείωση κατά 10% στις αποδόσεις των κυριότερων γεωργικών καλλιεργειών διεθνώς έως το 2050. Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης αναφερθεί στις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μελλοντικά αποθέματα τροφίμων, η μία τουλάχιστον μελέτη πρωτοτυπεί, επειδή εστιάζεται στην αλληλεπίδραση με τη ρύπανση του αέρα και κυρίως με το όζον.

πηγή: amna.gr