Η ομιλία Τατούλη στην έναρξη του αναπτυξιακού συνεδρίου

“Το 10o περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, που αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σηματοδοτεί το οδοιπορικό μιας κοινής προσπάθειας για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε η χώρα να βρει το δικό της βηματισμό, το δικό της δρόμο για το παρόν και το μέλλον των πολιτών” τόνισε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης, παρουσία πλήθους υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων της Πελοποννήσου και πολιτών.

Τα αναπτυξιακά αυτά συνέδρια, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, σηματοδοτούν επίσης την αναβάθμιση των σχέσεων των θεσμών στη λειτουργία τους στην κοινωνία και την Πολιτεία και δεν έχουν σχέση με το παρελθόν γιατί έχουν διαφορετική φιλοσοφία και εξυπηρετούν διαφορετική αναγκαιότητα.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε ακόμη ότι το συνέδριο θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, αποφάσεις και σε συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων των πολιτών.

“Είναι γνωστό ότι για πολλά χρόνια ακόμα η κεντρική κυβέρνηση θα εστιάζει στον δημοσιονομικό εξορθολογισμό της χώρας. Απ’ την άλλη πλευρά η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση αποτελεί κατά κύριο λόγο ευθύνη των Περιφερειών της χώρας» εκτίμησε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι το πρώτο συμπέρασμα που θα πρέπει να βγει είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση εμπιστεύεται τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης. “Την ισχυρή Περιφέρεια και τον ισχυρό δήμο. Αυτοί οι θεσμοί άλλωστε στήριξαν διαχρονικά τη χώρα και αυτοί οι θεσμοί θα δώσουν ένα ισχυρό σύνθημα για την παραγωγική ανασυγκρότησή της”.

Το δεύτερο συμπέρασμα του συνεδρίου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να καταδείξει την αμοιβαία θεσμική εμπιστοσύνη στη θωράκιση και αναβάθμιση με αρμοδιότητες του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας.

“Οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής πραγματικότητας της χώρας”, δήλωσε ακολούθως και ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την προώθηση των προϊόντων του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας. “Πλέον το μοντέλο αυτό έχει υιοθετηθεί καθολικά σε όλη τη χώρα και σε όλες τις Περιφέρειές της” είπε.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, ο περιφερειάρχης, αφού χαρακτήρισε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ως τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Πελοποννήσου, τόνισε την ανάγκη για δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την πολιτική πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την ίδρυση της πρώτης περιφερειακής αναπτυξιακής τράπεζας. Αυτή θα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον αποταμιευτικό της χαρακτήρα και θα έχει βασικό σκοπό την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. “Θα αποτελέσει μάλιστα βέλτιστη πρακτική, η οποία είναι βέβαιο ότι άμεσα θα υιοθετηθεί και από τις υπόλοιπες Περιφέρειες” προέβλεψε.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ακόμη ο κ. Τατούλης για το γεγονός ότι το συνέδριο είναι ανοικτό στους πολίτες και τις δημιουργικές δυνάμεις, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Γι’ αυτό και πρότεινε τα αναπτυξιακά συνέδρια να καταστούν θεσμός.

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένους στόχους και να υπηρετούν συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συστήσει την πρώτη ενεργειακή κοινότητα στη χώρα “και μάλιστα είναι η πρώτη που έχει εγκεκριμένο καταστατικό, αναπτύσσοντας την ενεργειακή της πολιτική, ενώ παράλληλα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ στα νότια της Πελοποννήσου”.

“Αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε στηριζόμενοι στις υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου, καθώς μεσσίες δεν υπάρχουν. Μόνη ελπίδα είναι οι ίδιοι οι πολίτες και ο ανιδιοτελής ακομμάτιστος πατριωτισμός τους” δήλωσε τέλος ο περιφερειάρχης.