Η πιο νόστιμη γεμιστή γαλοπούλα (ή κοτόπουλο) σε μόλις 3 βήματα!

0
616

ΥΛΙΚΑ

Γέμιση

⇒ 500 με 700 γρ. κιμά

⇒ ένα φλιτζάνι ρύζι (της αρεσκείας σας)

⇒ 1 μεγάλο κρεμμύδι

⇒ 2 κούπες κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα

⇒ 1 ποτήρι λευκό κρασί (ή εναλλακτικά μισό ποτηράκι κονιάκ)

⇒ μισή κούπα σταφίδες

⇒ μισή κούπα κουκουνάρι καβουρδισμένο ελαφρά

⇒ ​200 γραμ. συκωτάκια (προαιρετικά)

⇒ αλάτι και πιπέρι

Μείγμα επικάλυψης για το ψήσιμο

⇒ 1 κούπα μαργαρίνη ή βούτυρο

⇒ 4 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή

⇒ 4 κουτ. σούπας μέλι

⇒ αλάτι και πιπέρι

Για τη μαρινάδα

⇒ 100 γραμ. αλάτι χοντρό

⇒ 100 γραμ. ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)

⇒ 1 ποτ. λευκό κρασί

⇒ το χυμό από 3 πορτοκάλια

⇒ 3 κρεμμύδια

⇒ 3 φύλλα δάφνης

⇒ 10 κόκκους πιπεριού

⇒ 5 κόκκους μπαχάρι

⇒ 1 κλαράκι δενδρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μαρινάδα

1. Σε δύο λίτρα κρύο νερό ρίχνετε το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε να λιώσει.

2. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, το χυμό από τα πορτοκάλια και τα μπαχαρικά.

3. Αφήνετε τη γαλοπούλα για τουλάχιστον 12 ώρες στη μαρινάδα εκτός ψυγείου.

Γέμιση

1. Σοτάρετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον κιμά, τα συκωτάκια και σβήνετε με το κρασί (ή κονιάκ).

2. Προσθέτετε τα κάστανα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το αλατοπίπερο.

3. Αφήνετε τη γέμιση να σιγοβράσει για μισή ώρα και στη συνέχεια γεμίζετε τη γαλοπούλα.

Ψήσιμο

1. Αλείφετε τη γεμιστή γαλοπούλα με το μισό μείγμα του ψησίματος.

2. Βάζετε σε γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C.

3. Ψήνετε για μία ώρα. Αφαιρείτε το καπάκι, αλείφετε ξανά με το υπόλοιπο μείγμα ψησίματος και ψήνετε για άλλη μία ώρα.

Αν η γαλοπούλα είναι πολύ μεγάλη, ίσως να θέλει περισσότερο ψήσιμο. Συνήθως ο χρόνος ψησίματος είναι ανάλογος με τα κιλά του πτηνού. Ένα κιλό θέλει μία ώρα ψήσιμο, δύο κιλά δύο ώρες ψήσιμο κτλ.