Η Νευρολειτουργική Αναδιοργάνωση (μέθοδος Padovan) είναι μια καινούργια, αλλά αναγνωρισμένη μέθοδος, που έχει ως στόχο τη θεραπευτική αποκατάσταση των ατόμων που παρουσιάζουν προβλήματα νευρολογικού κυρίως χαρακτήρα.

Η θεραπευτική μέθοδος «Νευρολειτουργική Αναδιοργάνωση», που εφαρμόζεται από πιστοποιημένο θεραπευτή στο Κέντρο «Νόησις», είναι παγκοσμίως γνωστή και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θεραπευτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των εξελικτικών διαταραχών και των διαταραχών του λόγου.

Ο στόχος της Νευρολειτουργικής Αναδιοργάνωσης είναι η επαναδόμηση, η επανάληψη δηλαδή των φάσεων της φυσιολογικής νευρολογικής ανάπτυξης, που οδηγούν στην απόκτηση της κάθετης στάσης του ατόμου και στην κυριαρχία του εγκεφαλικού του ημισφαιρίου. Από τη συγκεκριμένη μέθοδο ωφελείται μια τεράστια ομάδα ανθρώπων που παρουσιάζουν ποικίλες διαταραχές και παθήσεις.

Η συνεδρία περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη αλληλουχία σωματικών ασκήσεων, κινήσεων των χεριών και των ματιών, καθώς και του στόματος. Τα οφέλη των παραπάνω ασκήσεων εξαρτώνται από τρεις παράγοντες: το ρυθμό, την επανάληψη και την περιοδικότητα.

Ρυθμός
Κάθε κίνηση εκτελείται υπό τη συνοδεία ενός ρυθμικού ποιήματος, το οποίο στοχεύει στην παραγωγή ερεθισμάτων που θα κινητοποιήσουν την ακοή (και επομένως και το λόγο), καθώς και τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια ταυτόχρονα.

Επανάληψη
Η σύγχρονη νευρολογία απέδειξε ότι η δημιουργία συναπτικών συνδέσεων (οι οποίες συνδέουν τους νευρώνες μεταξύ τους) εξαρτάται, κατά ένα μέρος, από την επανάληψη των ερεθισμάτων. Αρκεί μόνο να αλλάξουμε το νούμερο του τηλεφώνου μας για να συνειδητοποιήσουμε πόσες φορές θα χρειαστεί να το επαναλάβουμε, πριν το απομνημονεύσουμε και το θυμόμαστε πλέον αυθόρμητα.

Περιοδικότητα (συχνότητα)
Είναι φανερό ότι μία ή δύο συνεδρίες της μεθόδου δεν είναι αρκετές για να αναδιοργανώσουν τη λειτουργία του Κ.Ν.Σ. Είναι λοιπόν απαραίτητο να επαναλαμβάνουμε τις ασκήσεις, δημιουργώντας συνεδρίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι μπορούμε να δούμε ολοφάνερα τα θεραπευτικά αποτελέσματα, τα οποία διαρκούν μέσα στο χρόνο.

methodos-padovan-kentro-noisis-1

Η μέθοδος Padovan απευθύνεται κυρίως σε άτομα που παρουσιάζουν προβλήματα νευρολογικού χαρακτήρα. Η «βεντάλια» των ανθρώπων που μπορούν να ωφεληθούν από αυτήν είναι μεγάλη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νευρολογικά συμπτώματα εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους.

Έτσι, τα προβλήματα λόγου (αλαλίες), η δυσλεξία, η δυσφαγία, η δυσπραξία, τα προβλήματα μάθησης, τα προβλήματα ελλειματικής προσοχής (με ή χωρίς υπερκινητικότητα), ο αυτισμός, η εγκεφαλική παράλυση (IMOC), καθώς και άλλες μορφές νευρολογικής ανωριμότητας, αποτελούν παραδείγματα προβλημάτων που έχουν ένα κοινό σημείο, δηλαδή ένα πρόβλημα οργάνωσης ή ανάπτυξης του Κ.Ν.Σ.

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ωφέλιμη και για τα άτομα που πάσχουν από άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος (Parkinson), για άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Εξάλλου απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Στη Βραζιλία, σε ορισμένα νοσοκομεία, η θεραπεία είναι εξίσου πρακτική, από εξειδικευμένους θεραπευτές που εφαρμόζουν τη μέθοδο σε «βαριά» περιστατικά (κώμα κτλ). Πρόσφατα, σε νοσοκομείο στο Κεμπέκ του Καναδά γίνεται εφαρμογή της μεθόδου σε ασθενείς με γεροντική άνοια, νόσο Parkinson, νόσο Alzheimer.

Σήμερα η μέθοδος στη Βραζιλία διδάσκεται σε πανεπιστημιακό επίπεδο, και επικυρώνεται με ένα δίπλωμα από το υπουργείο Παιδείας της Βραζιλίας, μετά από παρακολούθηση ενός κύκλου διάρκειας δύο ετών. Στην Αυστρία ο σύλλογος λογοθεραπευτών έχει αναγνωρίσει επίσημα τη μέθοδο, ενώ η Γερμανία βρίσκεται τώρα στο στάδιο της αναγνώρισής της.

methodos-padovan-kentro-noisis-2

Πληροφορίες
Τηλ. 2731 0 20793    Κιν. 6979 994061
Κέντρο «Νόησις» Σπάρτης: Αρχιδάμου 95
Κέντρο «Νόησις» Γυθείου: Ορέστου & Μικράς Ασίας
e-mail: info@kentronoisis.gr