Καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Μάνη

0
235
xartaetos

xartaetos

Κόντρα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την κατήφεια των καιρών, το καρναβάλι του δήμου Ανατολικής Μάνης προτάσσει το σύνθημα «ψυχή στο δρόμο», φράση από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη.

Το καρναβάλι φέτος διοργανώνεται από το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος και την Επιροπή Διοργάνωσης. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το προσεχές Σάββατο (15/2) στο διοικητήριο της Αρεόπολης, όπου στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί παιδικό μασκέ πάρτυ με διαγωνισμό καλύτερης μεταμφίεσης. Ανάλογη εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Δημαρχείου του Γυθείου την Κυριακή 23/2, 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι.

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στο δημοτικό τουριστικό περίπτερο του Γυθείου θα φιλοξενηθεί μασκέ πάρτυ των σχολείων του δήμου, αλλά και παρουσίαση λάτιν χορών από τους γυμναστικούς χορευτικούς συλλόγους. Ώρα έναρξης 6 το απόγευμα.

Την 1η Μαρτίου, ημέρα Σάββατο, στο ηρώο, τον Πάνω Δρόμο, την παραλία και την κεντρική πλατεία της πόλης θα διεξαχθεί πλήθος εκδηλώσεων. Ξεκινώντας από τις 15.30΄, οι επισκέπτες του καρναβαλιού μπαίνουν σταδιακά στην οδό Λαρυσσίου από τις σκάλες του Αγίου Γεωργίου. Εκεί, όποιος θέλει, αγοράζει μια αποκριάτικη συλλεκτική μάσκα. Κάθε μάσκα είναι αριθμημένη και δίνει το δικαίωμα για τη συμμετοχή στην κλήρωση ενός ταξιδιού. Μπαίνοντας στον πάνω δρόμο, στην αρχαία οδό του Γυθείου, ο επισκέπτης μεταφέρεται αυτόματα σε μια πολιτεία όπου κυριαρχεί η φαντασία, το κέφι, η ξεγνοιασιά και η μαγεία του καρναβαλιού!

Καλλιτέχνες του Διαδραστικού Θεάτρου Δρόμου παρουσιάζουν μοναδικά happenings, σκορπώντας ολόγυρα την ατμόσφαιρα των χρωμάτων και τη μεθυστική αίσθηση της αποκριάς. Οι καλλιτέχνες θα επικοινωνούν με τους διερχόμενους και θα τους εντυπωσιάζουν.

Επίσης, ομάδες καρναβαλιστών από πολίτες και μαθητές των λυκείων του δήμου θα παρουσιάσουν η καθεμιά το δικό της θέαμα -παρμένο από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο- πειράζοντας και κερνώντας τον κόσμο.

Για τις 17.30΄ έχει προγραμματιστεί το «Κυνήγι του θησαυρού». Όσοι από τους επισκέπτες και τους καρναβαλιστές το επιθυμούν, μπορούν να αναζητήσουν στο τμήμα του πάνω δρόμου από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι το ξενοδοχείο «Ακταίον» τα κρυμμένα σύμβολα του Διονύσου. Για να βρει κάποιος τα επτά κρυμμένα αντικείμενα, πρέπει πρώτα να λύσει τα επτά αινίγματα – παροιμίες μέσα σε χρόνο δεκαπέντε λεπτών. Κάθε  αντικείμενο ανταλλάσσεται από την Επιτροπή Καρναβαλιού με ένα δώρο – προσφορά των επαγγελματιών της πόλης.

Στις 17.45΄ ακροβάτες και ξυλοπόδαροι θα δώσουν μια αποκριάτικη παράσταση δρόμου στο ηρώο.

Μία ώρα αργότερα (18.45΄) θα αρχίσει η πορεία των καρναβαλιστών σ’ όλο το μήκος της παραλίας από το ηρώο μέχρι την πλατεία. Παράλληλα θα παρουσιαστούν χορευτικά δρώμενα με συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών της αποκριάς.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στην κεντρική πλατεία, με προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων, χορευτική μουσική από ζωντανή ορχήστρα, κλήρωση του ταξιδιού της τυχερής μάσκας και ρίψη βεγγαλικών.

Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου, στην παραλία Νέου Οιτύλου (Τσίπα) τα Κούλουμα θα ξεκινήσουν από τις 10 το πρωί με νηστίσιμα εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και διαγωνισμό χαρταετού.

karnavali