Ανοικτή πρόσκληση σε κάθε πολίτη άνω των εξήντα ετών να εγγραφεί και να καρπωθεί τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΑΠΗ Σπάρτης απευθύνει ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δήμου Σπάρτης κ. Θέμης Πατσιλίβας.

Όπως σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο laconialive.gr, “τολμήσαμε να μεταφέρουμε το ΚΑΠΗ σε έναν νέο λειτουργικό ισόγειο χώρο 265 τμ, στην οδό Γκορτσολόγου 119, με αίθριο χώρο και συνολική δυνατότητα για 250 καθήμενους και 500 ορθίους. Μειώσαμε έτσι το κόστος των εκδηλώσεων που διοργανώσαμε, και με πολύ καλά μάλιστα αποτελέσματα”. Εν εξελίξει βρίσκεται η διαμόρφωση χώρων/γραφείων εντός του ΚΑΠΗ ώστε να εξυπηρετηθεί η λειτουργία των υπηρεσιών του. (Μεταξύ άλλων και της Κοινωνικής Υπηρεσίας, που έχει να επιδείξει πλούσιο έργο σε ό,τι αφορά στη σωματική και ψυχολογική στήριξη των ηλικιωμένων).

Το κόστος εγγραφής έχει οριστεί στα 3 ευρώ ετησίως. Τα μέλη (αλλά και οι σύζυγοί τους που δεν πληρούν το ηλικιακό κριτήριο) μπορούν να απολαύσουν εδώ τον καφέ, το αναψυκτικό ή το γλυκό τους με πολύ χαμηλό αντίτιμο, το οποίο στην ουσία επιστρέφει και διατίθεται για τις δράσεις του φορέα. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να μετρήσουν κάθε Παρασκευή το σάκχαρο και την πίεσή τους. Οι ώρες λειτουργίας είναι 8 πμ – 1 μμ και 5 – 7 μμ καθημερινά (εκτός Κυριακής). Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους είναι 27310 29082 και 27310 81229.

Απολογισμός & Επόμενοι Στόχοι

Βάσει της ενημέρωσης του κ. Πατσιλίβα, το τέλος του 2016 βρήκε τους στόχους του Νομικού Προσώπου να έχουν επιτευχθεί στη συντριπτική τους πλειονότητα. Τη χρονιά που μας πέρασε υλοποιήθηκαν μεταξύ άλλων τριάντα και πλέον ψυχαγωγικές, εορταστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, πολλές εκ των οποίων σε συνδιοργάνωση με άλλους κοινωνικούς φορείς.

Σε ανάλογο πνεύμα κινούνται και οι φετινοί στόχοι. Ενδεικτικά στο πρόγραμμα βρίσκονται:

  • Η προαγωγή των υπηρεσιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και η συνέχιση της σίτισης των νηπίων σε συνεργασία με παιδίατρο.
  • Η παραγωγή ποιοτικού και ποσοτικού έργου, μέσω της στελέχωσης με προσωπικό (έστω με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) του ΚΑΠΗ, των β/ν σταθμών και του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο στηρίζει περίπου 350 άτομα στην ευρύτερη περιφέρεια του δήμου.
  • Η εξακτίνωση σε παραρτήματα του κεντρικού ΚΑΠΗ, ώστε και οι εκτός κέντρου περιοχές να λαμβάνουν ισότιμες υπηρεσίες. Οι σχετικές πιστώσεις υπάρχουν. Ήδη λειτουργεί εκείνο του Καστορείου και εντός του έτους αναμένεται ενεργοποίηση και σε Ξηροκάμπι, Λευκόχωμα, Γκοριτσά, Σελλασία, Καρυές και Μυστρά.
  • Η συνέχιση των προγραμμάτων ιαματικών λουτρών και θαλασσίων μπάνιων με χαμηλό κόστος για τα μέλη του ΚΑΠΗ.
  • Διερευνάται το ενδεχόμενο υλοποίησης ενημερωτικών, ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δράσεων, εκδρομών στο εσωτερικό (Πήλιο, Πάρος) αλλά και σε κοντινή χώρα του εξωτερικού.

Από τα προσεχή σχέδια δεν λείπει και η αγορά χώρου για τη στέγαση του ΚΑΠΗ και των υπηρεσιών του.

Όπως επίσης σημειώνει ο πρόεδρος, κατόπιν ενεργειών του διοικητικού συμβουλίου του ΝΠ, η εταιρεία IKEA – Fourlis πρόκειται να αναλάβει την ανακαίνιση του 1ου β/ν σταθμού Σπάρτης. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια ο εξοπλισμός της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Σπάρτης να ενταχθεί σε κοινωνικό πρόγραμμα της Cosmote.

Όραμα & Ευχαριστίες

“Στόχος της συλλογικής αυτής προσπάθειας είναι να συμπλεύσουμε με την επιταγή του νομοθέτη, των δημοτών, του δημάρχου κ. Βαλιώτη και του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να προάγουμε τα θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική προστασία, αλληλεγγύη και παιδεία” εξηγεί ο κ. Πατσιλίβας. “Βρήκαμε και διαχειριζόμαστε έναν υγιή προϋπολογισμό. Και παρά το πλήθος των αναγκών και τα περιορισμένα οικονομικά, με την καλή διαχείριση, μεγιστοποιούμε το αποτέλεσμα και ελαχιστοποιούμε τη δαπάνη”.

Εξάλλου, όπως προσθέτει, “τίποτα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει, εάν δεν είχαμε συστήσει άμισθες επιτροπές με διερευνητικό και εισηγητικό προς το ΔΣ ρόλο”, τις οποίες και θερμά ευχαριστεί, όπως επίσης και τους εργαζομένους και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΝΠ για τον χρόνο, τη φροντίδα, το στοχασμό και τη θέληση, που, όπως λέει, ξεπερνούν το υπαλληλικό καθήκον. “Πάνω απ΄ όλα λειτουργούμε ως άνθρωποι”, καταλήγει.