Λάκωνες βιοκαλλιεργητές: “Ασυδοσία με την υπογραφή και τη βούλα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης”

Στο γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απευθύνεται η ακόλουθη καταγγελία της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Καραμπάση:

“Με μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά ότι το ΥΠΑΑΤ (Διεύθυνση Βιολογικής) ενεργεί ενάντια στα συμφωνηθέντα κατά τη διαβούλευση για την εναρμόνιση του ΕΚ 834/2007 για τη Βιολογική Γεωργία.

Θαυμάστε τα έργα τους:

1. Ελαιοκαλλιεργητής που παράγει βιολογικές ελιές βρώσιμες ή ελαιόλαδο θα μπορεί από εδώ και πέρα να πουλάει οποιαδήποτε ελιά βρώσιμη (χωρίς να αναγράφεται η ποικιλία), καθώς και ελαιόλαδο, χωρίς τα παραστατικά του ελαιοτριβείου και όσο θέλει σε ποσότητα.

2. Αμπελοκαλλιεργητής που παράγει επιτραπέζια βιολογικά σταφύλια θα μπορεί να πουλάει όποια ποικιλία επιτραπέζια θέλει, αφού η ποικιλία δεν θα αναγράφεται στην πιστοποίηση αλλά ούτε και η ποσότητα.

3. Καλλιεργητής εσπεριδοειδών που παράγει βιολογικά πορτοκάλια θα πουλάει ό,τι ποικιλία θέλει (μέρλιν το καλοκαίρι) και όση ποσότητα θέλει.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το τι μέλλει να γίνει από εδώ και πέρα. Τα ανωτέρω παραδείγματα και πολλά άλλα τα είχαμε αναφέρει κατά την περίοδο της διαβούλευσης και τα είχαμε δώσει εγγράφως από τον Ιανουάριο του 2015 στους τότε αρμοδίους, διευθυντή και υποδιευθυντή της Δ/νσης Βιολογικής Γεωργίας, καθώς και στη συνέχεια στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, παρουσία και εκπροσώπων πιστοποιητικών οργανισμών.

Η διαβεβαίωση που είχαμε λάβει ήταν ότι στο πιστοποιητικό θα αναγράφεται το είδος, η ποικιλία και η ποσότητα του προϊόντος, ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος.

Καλούμε άμεσα την ηγεσία του υπουργείου και τις αρμόδιες υπηρεσίες να ανακαλέσουν αυτή τους την απόφαση, καθώς επίσης και τους πιστοποιητικούς οργανισμούς οι οποίοι συναίνεσαν.

Ενώ για εμάς η διαβούλευση είχε ημερομηνία λήξης, για άλλους συνεχίζεται και να τα αποτελέσματα. Με αυτά τα δεδομένα οδηγείτε τους βιοκαλλιεργητές στην αδιαφάνεια, την απαξίωση και οδηγείτε τα λαμόγια στην ασυδοσία και τις αρπαχτές! Ντροπή σας!”.