Λαγάνα

0
559

lagana

Υλικά:
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές αλάτι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
σουσάμι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζετε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ένα σύρμα. Αφήνετε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνετε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και χτυπάτε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-7 λεπτά ή ζυμώνετε με τα χέρια.
Βάζετε το ζυμάρι σε μπολ, καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για μιάμιση ώρα).
Μόλις διπλασιαστεί, κόβετε σε δύο ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνετε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα. Με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλεύρι ανοίγετε σε λαγάνες τόσο μεγάλες, ώστε να χωράνε σε δύο ταψιά φούρνου.
Μεταφέρετε τις λαγάνες στα ταψιά με λαδόκολλα, ανοίγοντάς τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξετε το ζαχαρόνερο.
Τις αλείφετε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Περιμένετε για 20 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες.
Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζετε με το δάχτυλό σας, κάνοντάς τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
Τις πασπαλίζετε με ελαιόλαδο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 10-15 λεπτά.