Μάνη:193η επέτειος από την Επανάσταση

0
485
d. anatol. manis 13

d. anatol. manis 13

Οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Μάνης προσκαλούν όλους να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου της 17ης Μαρτίου 1821, όταν οι μανιάτες οπλαρχηγοί, με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, κήρυξαν τον πόλεμο κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ξεκινώντας τον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα τελεστούν το Σάββατο 15, την Κυριακή 16 και τη Δευτέρα 17 Μαρτίου με κέντρο την Αρεόπολη.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Μαρτίου στις 14.00′ στο ηρώο της πλατείας Καρδαμύλης. Αρχικά θα γίνει η άφιξη των μανιατοφόρων από την έδρα του Πετρόμπεη, με το μήνυμα της έναρξης του αγώνα στους καπεταναίους της δυτικής Μάνης, καθώς και επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών. Στις 14.30′ θα γίνει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, προσκλητήριο μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον ιερό αγώνα του ’21, αλλά και αναπαράσταση της συνάντησης των καπεταναίων και της ιστορικής απόφασής τους. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί. Γύρω στις 17.00΄ οι καπεταναίοι έφιπποι θα φτάσουν στο ηρώο στο Γύθειο, όπου και θα λάβει χώρα η αναπαράσταση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων. Μετά τους παραδοσιακούς χορούς, η πομπή των παρευρισκομένων θα μεταβεί στο ηρώο της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νέκρων.

Οι εκδηλώσεις της δεύτερης ημέρας θα ξεκινήσουν στις 12.00΄ το μεσημέρι στην Αρεόπολη με τις ιππικές εκδηλώσεις του δήμου Ανατολικής Μάνης, στις οποίες θα συμμετάσχουν ο Πολιτιστικός Ιππικός Σύλλογος Μάνης 2008, ο Σύλλογος Φιλίππων Μάνης, ιππικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και ιππείς της περιοχής. Στις 13.00′ θα γίνει ο τερματισμός των ιππέων στη δημοτική αγορά Αρεόπολης και η απονομή βραβείων και αναμνηστικών μεταλλείων στους συμμετέχοντες, από το δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο, στο γυμνάσιο της πόλης. Στις 15.30′ θα ακολουθήσουν ποιήματα και παραδοσιακοί χοροί από τα σχολεία του δήμου. Στο κλείσιμο της δεύτερης ημέρας, στις 17.30′ θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη από τα σχολεία της Μάνης, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων. Θα αποδοθούν τιμές και θα ακολουθήσει εκδήλωση με θέμα «Η πολεμική αρετή των μανιατών». Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα γίνει λαμπαδηδρομία αθλητών και θα παρουσιαστούν δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί.

Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, στις 7.30′ το πρωί θα γίνει ο χαιρετισμός της ημέρας με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της Αρεόπολης. Στις 8.00′ στην πλατεία Αθανάτων θα γίνει η έπαρση της σημαίας. Στις 10.00′ θα διεξαχθεί η τελετή έναρξης της εκδήλωσης «Τρόπαιο Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821». Πρόκειται για επετειακή πορεία τριών ημερών την οποία διοργανώνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Στις 11.15′ θα ξεκινήσει η επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Στις 11.30′ θα γίνει η μετάβαση των επισήμων και του κοινού στην πλατεία 17ης Μαρτίου 1821, όπου θα απευθύνει καλωσόρισμα ο δήμαρχος και θα γίνει αναπαράσταση της ορκομωσίας των μανιάτικων οικογενειών από τους μαθητές των λυκείων της Μάνης. Θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Με το πέρας της εκφώνησης οι παριστάμενοι θα μεταβούν στην πλατεία Αθανάτων, όπου και θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ηρώου. Θα γίνει επίσης κατάθεση στεφάνων και θα τελεστεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών, καθώς και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ακολουθεί η παρέλαση αναπήρων και θυμάτων πολέμου του νομού Λακωνίας, σχολείων, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων. Τις εκδηλώσεις για φέτος κλείνουν παραδοσιακοί χοροί και δεξίωση των επίσημων αρχών.

1ο Τρόπαιο Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Φέτος, για πρώτη φορά, θα διεξαχθεί με αφετηρία την Αρεόπολη το «1ο Τρόπαιο Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821». Η επετειακή αυτή πορεία θα ξεκινήσει στις 17 Μαρτίου από την Αρεόπολη και θα καταλήξει την Τετάρτη 19 Μαρτίου στην Τρίπολη.

Την πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες θα διανύσουν 26 χλμ (Αρεόπολη – Γύθειο). Η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί το πρωί στις 10.30΄ από την πλατεία της Αρεόπολης, πριν την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, και ο τερματισμός θα γίνει μπροστά από το δημαρχείο, γύρω στις 16.00΄ το απόγευμα.

Τη δεύτερη ημέρα (Τρίτη 18/3) θα πραγματοποιηθεί η απόσταση Γύθειο – Σπάρτη, μήκους 43 χλμ. Εκκίνηση από το Γύθειο (δημαρχείο) στις 8.00΄ και τερματισμός στη Σπάρτη γύρω στις 16.00΄.

Την τρίτη ημέρα η απόσταση που θα διανυθεί είναι 30 χλμ, στο τμήμα Άνω Δολιανά – Τρίπολη. Εκκίνηση στις 8.00΄ το πρωί από το χωριό Άνω Δολιανά, όπου διεξήχθη η ομώνυμη μάχη, στη συνέχεια Ρίζες – Λιθοβούνια – Στενό – Άγ. Βασίλειος – Άγ. Κωνσταντίνος – Σκοπή και τερματισμός στην Τρίπολη (πλατεία Άρεως), γύρω στις 13.00΄, όπου και θα ακολουθήσει σχετική τελετή.