Μήνυμα Βαλιώτη για τη Γενοκτονία των Μικρασιατών Ελλήνων

0
363

Η ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της βουλής το 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ενενήντα τέσσερα χρόνια μετά από την εξόντωση των ελλήνων της Μικράς Ασίας, η σημερινή ημέρα πληγώνει ακόμα τις ψυχές μας… Μια ημέρα μνήμης για την προσφυγιά, τις λεηλασίες, τις σφαγές και τις θυσίες, ημέρα που δεν επιτρέπει να κυριαρχήσει η λήθη για τη γενοκτονία των ελλήνων και ενισχύει την ιστορική συνείδησή μας, για να παραδώσουμε αυθεντικές και αναλλοίωτες στις επόμενες γενιές τις ιστορικές μας παρακαταθήκες.

Ακόμη και μετά από την απόλυτη καταστροφή, ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα παράλια της Μικράς Ασίας, με τα έντονα χαρακτηριστικά και τα μοναδικά του στοιχεία, μεταφέρθηκε από τους μικρασιάτες πρόσφυγες στα πάτρια ελληνικά εδάφη, στα οποία δημιούργησαν καινούρια εστία, κουβαλώντας μαζί τους τις πικρές μνήμες τους, αλλά και τα ήθη και έθιμά τους, τις αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό τους.

Ο σεβασμός όμως στη μνήμη των ελλήνων της Μικράς Ασίας, που έχυσαν το αίμα τους, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα….
Ως δημοτική αρχή θεωρούμε πως είναι ηθικό και ιστορικό χρέος όλων μας:
• να μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας τέτοια σημαντικά ιστορικά γεγονότα,
• να τα μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά και
• να παλεύουμε για την αναγνώριση της γενοκτονίας των ελλήνων από τη διεθνή κοινότητα.
Μία τέτοια κίνηση θα έχει ως συνέπεια την αφύπνιση της παγκόσμιας συνείδησης και εφαρμογής των οικουμενικών αρχών του δικαίου και της ηθικής.
Επίσης οφείλουμε:
• Να δείχνουμε σεβασμό στην ιστορική μνήμη και γνώση,
• να μνημονεύουμε τα θύματα, να προνοούμε για το μέλλον και
• να νοιαζόμαστε για την τεράστια εθνική και πολιτιστική παρακαταθήκη που έχουμε ως λαός.

Η άσβεστη μνήμη των γενοκτονιών μπορεί να γίνει οδηγός, μέσα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της τρομοκρατίας, που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προκειμένου να υπερασπισθούμε το μέλλον μας….
Εξάλλου, όσο ζει η μνήμη και η ιστορία αποτυπωμένες, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, δεν υπάρχουν χαμένοι πολιτισμοί…

Βαγγέλης Βαλιώτης

δήμαρχος Σπάρτης