Μήνυμα ειρήνης από την Αρχαία Ολυμπία με την υπογραφή της σύγχρονης Ολυμπιακής Εκεχειρίας

0
373

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, μπροστά από το ναό της Ήρας, πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου, παραμονή της τελετής αφής της ολυμπιακής φλόγας, η υπογραφή της διακήρυξης της σύγχρονης “Ολυμπιακής Εκεχειρίας”.

Το δήμο Σπάρτης εκπροσώπησε ο δήμαρχος Ευάγγελος Βαλιώτης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Νίκο Φλώρο.

Το σύμφωνο υπέγραψε πρώτος ο δήμαρχος Σπάρτης και ακολούθησαν οι ομόλογοί του της Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και της Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς. Τη διακήρυξη σypografi ekexeirias (6)υνυπέγραψαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η πρέσβειρα της Unesco Κατερίνα Παναγοπούλου, καθώς και ξένοι πρεσβευτές.

Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης και άλλοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, διπλωματικοί αντιπρόσωποι, διοικητές μονάδων των ενόπλων δυνάμεων, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.

Η σύγχρονη ολυμπιακή εκεχειρία είναι μία συμβολική κίνηση, για να σταλεί μήνυμα διεθνώς ότι ο αθλητισμός και τα ολυμπιακά ιδεώδη μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου χωρίς εχθροπραξίες και ξεριζωμό των ανθρώπων.