Μανιάτικη γαλατόπιτα

Υλικά

⇒ 2 λίτρα γάλα

⇒ 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

⇒ 4 αυγά

⇒ 2,5 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό

⇒ 2 βανίλιες

⇒ ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

⇒ 2 κ.σ. Βούτυρο

⇒ κανέλα (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

Βάζετε το γάλα με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά καλά και προσθέτετε το σιμιγδάλι, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε.

Ρίχνετε στο μπολ μια κουταλιά με κουτάλα σερβιρίσματος σούπας από το μείγμα του ζεστού γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς προκειμένου να μην ψηθούν τα αυγά. Συνεχίζετε με μία ακόμα κουταλιά.

Ρίχνετε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και την τοποθετείτε σε εστία με μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις αρχίσει να πήζει το μίγμα, η κρέμα είναι έτοιμη. Την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.

Βάζετε την κρέμα σε βουτυρωμένο ταψί στρώνοντας καλά την επιφάνεια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 με 50 λεπτά.

Όταν ψηθεί η πίτα, την αφήνετε να κρυώσει και κόβετε σε κομμάτια.

Τη σερβίρετε πασπαλίζοντας με κανέλα.

Καλή επιτυχία!