Με ποικίλο περιεχόμενο η γιορτή του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης για την 25η Μαρτίου

Με τον πρέποντα σεβασμό τίμησε το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Ξεκινώντας με τον ύμνο στην Υπέρμαχο Στρατηγό και ολοκληρώνοντας τη γιορτή με τον εθνικό μας ύμνο, οι μαθητές και μαθήτριες προσέγγισαν τη γιορτή με σεβασμό και υπευθυνότητα και απέδειξαν ότι έχουν συνειδητοποιήσει το περιεχόμενο και τη σημασία της εθνικής μας επετείου.

Κατά το πρώτο μέρος της γιορτής η ομάδα που υλοποιεί το πρόγραμμα «Ονομάτων επίσκεψις», με την ευκαιρία της μετονομασίας της αίθουσας του Α1 σε «Αίθουσα Διονυσίου Σολωμού», προσκάλεσε τους συμμαθητές και συμμαθήτριες σε ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων με ερωτήσεις που αφορούσαν στη ζωή και το έργο του εθνικού μας ποιητή. Παράλληλα, μοιράστηκε σχετικό ερωτηματολόγιο. Το παιχνίδι έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν ευχάριστα και δημιουργικά πτυχές της ζωής και της προσωπικότητας του σπουδαίου ποιητή. Υπεύθυνος ήταν ο φιλόλογος κ. Ιωάννης Κονδυλόπουλος.

Ακολούθησαν οι απαγγελίες δημοτικών τραγουδιών υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας κ. Μεταξίας Παπαποστόλου.

Το τρίτο μέρος της γιορτής περιελάμβανε θεατρικά δρώμενα για τις ηρωικές μορφές του αγώνα της εθνεγερσίας στη Λακωνία. Υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Κωνσταντίνας Ντανάκα, μαθητές και μαθήτριες υποδύθηκαν θρυλικές μορφές όπως ο καπετάν Ζαχαριάς, ο Παναγιώτης Κρεββαττάς, ο επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος, αλλά και συγγενικά πρόσωπα των παραπάνω αγωνιστών. Μέσα από χαρακτηριστικούς θεατρικούς μονολόγους αναδείχθηκε η προσωπικότητα και το έργο των αγωνιστών και αγωνιστριών της επανάστασης.

Κατά το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης η χορωδία και ορχήστρα του σχολείου υπό την καθοδήγηση της κ. Παναγιώτας Παπασταθάκη απέδωσε με μοναδικό τρόπο δημοτικά τραγούδια και αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» σε μελοποίηση Γιάννη Μαρκόπουλου.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε όταν η κ. Παπαποστόλου παρακάλεσε τον πρωτοσύγκελλο της ιεράς μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, π. Γεώργιο Μπλάθρα, να τραγουδήσει τον «Γερο-Δήμο». Συγκινημένος ο ιερέας απέδωσε με έξοχο τρόπο το δημοτικό τραγούδι, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους δασκάλους του, οι οποίοι του γνώρισαν τον κόσμο της λαϊκής παράδοσης. Χειροκροτούμενος θερμά από το συγκινημένο ακροατήριο, ο ιερέας τραγούδησε στη συνέχεια και τα «Κλεφτόπουλα».

Εκτός από τον π. Γεώργιο, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Γεωργία Μυλωνάκου, λέκτωρ στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Ιωάννης Σαϊτάκης, σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Κωνσταντίνος Τζανετάκος, διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, ο κ. Δημήτριος Βαχαβιώλος, υπεύθυνος Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, ο κ. Φώτης Κανακόπουλος, διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης, η κ. Φωτεινή Δημητρίου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, αλλά και πλήθος γονέων.