Μονεμβάσια: Επέτειος απελευθέρωσης της πόλης

monemvasia

Την επέτειο απελευθέρωσής της από τους τούρκους, στις 23 Ιουλίου του 1821, θα γιορτάσει η Μονεμβάσια με πλήθος εκδηλώσεων. To “παρών” θα δώσει και ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης (όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Μονεμβασίας σε συνεδρίασή του την Τετάρτη 6 Ιουνίου).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Κυριακή 22 Ιουλίου και ώρα 20.30′, στην Πλάκα, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον πολιτιστικό σύλλογο “Οι Ρίζες”, καθώς και από συλλόγους της Καλαμάτας και της Λειβαδιάς.

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου θα τελεστεί αρχιερατική δοξολογία στο ναό του Ελκομένου Χριστού, στο Κάστρο, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, παρουσία και του ΠτΔ. Θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπαιδευτικό και πρώην δήμαρχο κ. Νεκτάριο Μαστορόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα γίνει η ανακήρυξη του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη. Τέλος θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία “Κανόνι” του Ελκομένου Χριστού, κατάθεση στεφάνου από τον ΠτΔ και η τελετή θα κλείσει με τον εθνικό ύμνο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 20.45′, θα λάβει χώρα η πυρπόληση της τουρκικής γολέτας, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τους Νίκο Οικονομίδη, Ρίτσα Πόζιου, Πάνο Μπούσαλη και Γιώργο Ντόβολο.