Μπακαλιάρος σκορδαλιά με το πιο τραγανό κουρκούτι

0
1728

Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού είναι ο τηγανιτός μπακαλιάρος που συνοδεύεται από σκορδαλιά. Το laconialive.gr σάς προτείνει τη νοστιμότερη συνταγή για τον πιο τραγανό και γευστικό μπακαλιάρο που απολαύσατε ποτέ!

Υλικά

Για το κουρκούτι

⇒ 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⇒ 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
⇒ λίγο αλάτι
⇒ λίγο πιπέρι
⇒ 330 ml μπύρα παγωμένη
⇒ ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά

⇒ 5-6 βραστές πατάτες (ανάλογα με το μέγεθος)
⇒ 4-5 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με το μέγεθος)
⇒ 1/2 λεμόνι (χυμός)
⇒ 3 κ.σ. ξίδι
⇒ 1-1/2 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ξεπλένετε τον μπακαλιάρο με πολύ νερό μέχρι να φύγει το χοντρό αλάτι με το οποίο είναι παστωμένος. Τον κόβετε σε κομμάτια και αν δεν είναι φιλέτο τον καθαρίζετε από τα πολλά κόκκαλα. Στη συνέχεια τον βάζετε σε κρύο νερό, το οποίο φροντίζετε να αλλάζετε κάθε οκτώ ώρες για τρεις ημέρες.

Στραγγίζετε καλά τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε απορροφητικό χαρτί.

Ρίχνετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν, την μπύρα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά το χυλό και τον αφήνετε για τουλάχιστον μισή ώρα να “φουσκώσει”.
Μισή ώρα αργότερα αλευρώνετε τα κομμάτια του ψαριού και τα βουτάτε ένα – ένα στο κουρκούτι. Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Αφήνετε να ροδίσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά και τα γυρίζετε να τηγανιστούν και από την άλλη.
Τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγιχτεί το περιττό λάδι.

Σκορδαλιά

Πολτοποιείτε τις βρασμένες πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτετε αλάτι, το λιωμένο σκόρδο, λεμόνι και ξίδι. Σταδιακά, κι ενώ ανακατεύετε συνεχώς, προσθέτετε το ελαιόλαδο.