Στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων έτους 2018, με θέμα “Hyperconnected Museums: New Approaches, New Publics – Υπερσυνδεόμενα Μουσεία: Νέα προσεγγίσεις, νέο κοινό”, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας σχεδίασε την υλοποίηση δύο δράσεων με εξαιρετικό ενδιαφέρον:

  • Παρουσίαση της μουσειολογικής προμελέτης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης, που συντάχθηκε προσφάτως στο πλαίσιο υποδειγματικής συνεργασίας του επιστημονικού προσωπικού της ΕΦΑ Λακωνίας και σχετικής ομάδας εργασίας υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και υπεβλήθη προς έγκριση στα αρμόδια όργανα του υπουργείου. Η παρουσίαση θα γίνει στις 17/5 στο διοικητήριο Λακωνίας (7.30′ μμ), παρουσία της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και της αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμαντίας Τζανετέα.
  • Παρουσίαση εκπαιδευτικής δράσης σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και σε ομάδες ελεύθερων επισκεπτών (οικογένειες) με θέμα «Επιλέγοντας εκθέματα για το νέο μουσείο της Σπάρτης». Η δράση υλοποιείται στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης από 2 έως 20 Μαΐου (2-18/5 σχολικές ομάδες, 19-20/5 ομάδες ελεύθερων επισκεπτών) και ώρα 10.00′ καθημερινά. Στη δράση αυτή οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, αφού ενημερωθούν από αρχαιολόγους της Εφορείας για τη διαδικασία εκπόνησης και τις βασικές θεματικές ενότητες της μουσειολογικής προμελέτης, καλούνται, παίρνοντας το ρόλο των επιμελητών της έκθεσης, να επιλέξουν αντικείμενα από τα εκθέματα του παλαιού μουσείου, που οι ίδιοι θα επιθυμούσαν να εκτεθούν στο νέο (πληροφορίες: Μ. Τσούλη, Ε. Μπισμπή).