Οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον Άγιο Δημήτριο Μυστρά

0
834
D' Xairetismoi 18 Agios Dimitrios Mystra

D' Xairetismoi 18 Agios Dimitrios Mystra

Χιλιάδες πιστών από τη Λακωνία, όμορους νομούς, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, παρακολούθησαν το απόγευμα της Παρασκευής 28 Μαρτίου, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, την ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Παναγίας, στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου στο βυζαντινό Μυστρά. Την οργάνωση της θρησκευτικής τελετής είχε αναλάβει ο σύλλογος «Υπαίθρια Ζωή Σπάρτης».

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο διακεκριμένος ιεράρχης της εκκλησίας της Κύπρου πανιερώτατος μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο μας επικεφαλής κυπριακής αποστολής, με αφορμή τη διοργάνωση δύο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον έφηβο ποιητή και εθνομάρτυρα του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, στο 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης και το Γυμνάσιο Νεαπόλεως.

Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος αρχικά ευχαρίστησε τα πλήθη των παρευρισκομένων προσκυνητών, που κατέκλυσαν κυριολεκτικά τον ιερό χώρο της καστροπολιτείας του Μυστρά. Στη συνέχεια μίλησε με θερμά λόγια για το ήθος και την προσωπικότητα του επιφανούς κυπρίου επισκόπου, ζητώντας του να απευθύνει στο εκκλησίασμα τον ωφέλιμο λόγο του.

Από την πλευρά του ο πανιερώτατος μητροπολίτης Πάφου εξέφρασε ευχαριστίες προς τον σεπτό ποιμενάρχη μας για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που του έδωσε να χοροστατήσει σ’ έναν ιστορικό ναό. Στη συνέχεια μίλησε για την Υπεραγία Θεοτόκο και τη βαθύτερη σημασία των Χαιρετισμών. Την όλη πνευματική πανδαισία συμπλήρωσε η χορωδία του μητροπολιτικού ναού Σπάρτης υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Παναγιώτη Τζανάκου.

Ομολογουμένως, μέσα στα φωτισμένα καλντερίμια με τα λαδοφάναρα, ήταν μία υπέροχη βραδιά, γεμάτη δέος, συγκίνηση και μεγαλείο, που παρέπεμπε στο Βυζάντιο, όπου πρωτοψάλθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος στο ναό των Βλαχερνών της Πόλης.

D' Xairetismoi 1 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 2 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 3 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 4 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 5 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 6 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 7 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 8 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 9 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 10 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 11 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 12 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 13 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 14 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 15 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 16 Agios Dimitrios MystraD' Xairetismoi 17 Agios Dimitrios Mystra