Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Οσίου Νίκωνος

Agios Nikonas Sparti

Με αφορμή την εορτή του πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος «του Μετανοείτε», την 26η Νοεμβρίου, αλλά και τα εξήντα χρόνια από τον εγκαινιασμό του περικαλλούς ιερού ναού του οσίου το 1955, η ιερά μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, με πρωτοβουλία του σεπτού ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου και σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού, διοργανώνει σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις.

Ημέρα

Ώρα Έναρξης

Εκδήλωση

Τετάρτη 18/11

9.00′ μμ

Ιερά αγρυπνία στον ιερό ναό Όσιου Νίκωνος, συγχοροστατούντων και συλλειτουργούντων του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη μας και του θεοφιλεστάστου επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλίνικου.

Κυριακή 22/11

11.00′ πμ

1ος Φιλανθρωπικός Αγώνας Δρόμου στη μνήμη του Οσίου Νίκωνος “του Μετανοείτε”. Τρέχουμε με το σύνθημα “Τιμούμε τον πολιούχο μας – βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας”. Συνδιοργανωτές Ιερά Μητρόπολης – Δήμος Σπάρτης – Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάρτης

Κυριακή 22/11

5.00′ μμ

Εσπερινός ενθρονίσεως της ιεράς εικόνας του Αγίου Νίκωνος στον ιερό ναό του και απονομή επάθλων στους νικητέςτου 1ου Φιλανθρωπικού Αγώνα.

Δευτέρα 23/11

7.00 ‘μμ

Ομιλία του επίτιμου προέδρου της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης κ. Νικολάου Γεωργιάδη στην αίθουσα “Γεώργιος Περδικλώνης” με θέμα “Περί Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε. Από την κοίμησή του ως την οριστική στέγαση της μνήμης του”.

Τετάρτη 25/11

6.00′ μμ

Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός.

Πέμπτη 26/11

7.00′ πμ

Ακολουθία όρθρου και πολυαρχιερατική θεία λειτουργία.

Πέμπτη 26/11

11.00′ πμ

Λιτάνευση της ιεράς εικόνας του αγίου σε κεντρικούς δρόμους της Σπάρτης.

Κυριακή 29/11

7.00′ πμ

Αρχιερατική θεία λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτητόρων και ευεργετών του ιερού ναού.

Δευτέρα 30/11

6.00′ μμ

Εκδήλωση εντός του ναού του Οσίου Νίκωνος, η οποία περιλαμβάνει:

Ομιλία του πρωτοσυγκελλεύοντος της ιεράς μητροπόλεώς μας πρωτ. π. Γεωργίου Μπλάθρα με θέμα “Η ανέγερσις και τα εγκαίνια του ιερού ναού Οσίου Νίκωνος Σπάρτης”.

Ομιλία του συντηρητή των τοιχογραφιών του ιερού ναού Παν. Θεοφιλάκου με θέμα “Η αγιογράφηση και η συντήρηση των τοιχογραφιών του ιερού ναού του Οσίου Νίκωνος Σπάρτης”.

Απόδοση βυζαντινών ύμνων από χορωδία κληρικών της ΙΜ υπό τη διεύθυνση του πρωτ. π. Βασιλείου Καπερώνη, αρχιερ. επιτρόπου Βλαχιώτη.

Έκθεση φωτογραφίας και προβολή οπτικού ντοκουμέντου (βίντεο) από τα εγκαίνια του ιερού ναού το 1955, στο παραπλεύρως ενοριακό κέντρο του ναού.

πηγή: www.immspartis.gr