Οι 10 συμβουλές που βοηθούν τον δυσλεξικό μαθητή στο σπίτι

1. Ενθάρρυνση και υποστήριξη. Να ενθαρρύνετε το παιδί, να υποστηρίζετε την προσπάθειά του, να δίνετε αξία στην προσπάθεια και όχι μόνο στο αποτέλεσμα. Έτσι θα νιώθει ασφάλεια, θα έχει λιγότερο άγχος και καλύτερη αυτοεκτίμηση.

2. Όχι στις συγκρίσεις. Μην συγκρίνετε τις εργασίες και τους βαθμούς του με των αδελφών ή των συμμαθητών του. Παρατηρήστε και επισημάνετε κάθε πρόοδο, ακόμα και την πιο μικρή.

3. Πρόγραμμα. Να έχετε ένα καθημερινό πρόγραμμα όσον αφορά στη μελέτη του παιδιού στο σπίτι. Ορίστε μαζί πότε είναι ο καταλληλότερος χρόνος – συνήθως είναι μετά το φαγητό και όχι αργά το απόγευμα.

4. Οργάνωση διαβάσματος. Βοηθήστε το παιδί να οργανώσει τις ασκήσεις και το διάβασμα που έχει για την άλλη μέρα. Βοηθά πολύ να κάνετε σχεδιάγραμμα.

5. Παροχή εξειδικευμένης βοήθειας. Όταν βλέπετε ότι το παιδί σας έχει μαθησιακές δυσκολίες που δεν του επιτρέπουν να προχωρά κανονικά στην ύλη του σχολείου, καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό, ώστε να κάνετε παρέμβαση ειδικής αγωγής. Μην αφήνετε τα μαθησιακά κενά να μεγαλώνουν, γιατί τότε η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη.

6. Υπομονή… υπομονή… υπομονή! Μην θυμώνετε, μην απελπίζεστε, μην απευθύνετε στο παιδί “χαρακτηρισμούς” του τύπου “είσαι χαζός, τεμπέλης” και άλλα χειρότερα. Καταλάβετε τη δυσκολία του, αποδεχθείτε την και βρείτε τρόπους να το βοηθήσετε.

7. Μιλήστε με τον δάσκαλο/-α. Συζητήστε τις δυσκολίες του παιδιού, τι κάνετε για να το βοηθήσετε και αναφέρετε αν κάτι σας απασχολεί από όσα συμβαίνουν μέσα στην τάξη (πχ σε περίπτωση που το παιδί σας είναι απογοητευμένο ή δεν έχει καλή σχέση με τα άλλα παιδιά επειδή το κοροϊδεύουν ή ντρέπεται που διαβάζει αργά κλπ). Φροντίστε επίσης να έχετε καλή και τακτική επικοινωνία με τον/την εκπαιδευτικό.

8. Επιβράβευση. Θέστε στόχους και επιβραβεύστε το παιδί σας! Μην ξεχνάτε ότι η επιβράβευση έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την τιμωρία.

9. Δώστε του αρμοδιότητες. Μην κάνετε ΠΟΤΕ τις ασκήσεις του παιδιού σας, μην του δίνετε τις λύσεις έτοιμες και μην ετοιμάζετε εσείς την τσάντα του. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, αλλάξτε το άμεσα!

10. Δημιουργική – ευχάριστη ώρα, κάθε μέρα. Φροντίστε καθημερινά να έχει το παιδί σας ελεύθερη ώρα για παιχνίδι, για βόλτα και γενικά να χαλαρώσει και να ασχοληθεί με κάτι ευχάριστο. Είναι κρίμα τα παιδιά να πέφτουν μέσα στη ρουτίνα!

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το κέντρο μας, που συνεργάζεται με εξειδικευμένη ψυχολόγο στον τομέα των μαθησιακών δυσκολιών.

Φροσούλα Μπάτζιου (λογοθεραπεύτρια)
υπεύθυνη Κέντρου Λογοθεραπείας “Χάρισμα”
Αγησιλάου 48 ,Σπάρτη
τηλ. 2731 5 51035