Ο δήμαρχος Σπάρτης για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου

Φέτος, συμπληρώνονται 72 χρόνια από την ημέρα λήξης του β΄ παγκοσμίου πολέμου και η 9η Μαΐου εορτάζεται ως ημέρα μνήμης και τιμής.

Μνήμης για τα εκατομμύρια των πολιτών που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, που τόλμησαν και όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού και έδωσαν τις μάχες για να μπορούμε εμείς να απολαύσουμε τα αγαθά της ειρήνης.

Τιμής για όλα τα χιλιάδες θύματα -άνδρες, γυναίκες, παιδιά- που σφαγιάστηκαν στο όνομα του φρικιαστικότερου παραλογισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα: του ναζισμού.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, όλοι οι έλληνες αισθανόμαστε την ανάγκη να υποκλιθούμε μπροστά στους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα της εθνικής αντίστασης, στους αγωνιστές που πολέμησαν και αντιστάθηκαν, που μαρτύρησαν στα βασανιστήρια των δυνάμεων κατοχής, και σε όλους τους μαχητές που κράτησαν ψηλά τη σημαία της Ελευθερίας και της Πατρίδας μας.

Οφείλουμε, λοιπόν, να αποδώσουμε φόρο τιμής και σεβασμού, να θυμηθούμε και να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη. Ώστε να μην επαναληφθούν, ποτέ, παρόμοια γεγονότα και κυρίως να μη γεννηθούν ούτε να ευδοκιμήσουν, ποτέ, οι αιτίες που τα προξένησαν.

Ως δημοτική αρχή, πάντα θα συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις μνήμης που τιμούν όλους εκείνους που έδωσαν την ζωή τους, για την ελευθερία, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας.

Ο δήμαρχος Σπάρτης
Ευάγγελος Βαλιώτης