Ο δήμαρχος Σπάρτης για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Μήνυμα του δημάρχου Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων:

“18 Μαΐου 2018, παγκόσμια ημέρα μουσείων.

Η ημέρα αυτή αποτελεί για το δήμο Σπάρτης μια ξεχωριστή γιορτή, γιατί μας δίνει μία ιδιαίτερη αφορμή να αναστοχαστούμε για την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Μήνυμα της επετείου είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη των μουσείων ως φορέων πολιτισμικών και πολιτιστικών ανταλλαγών με στόχο την ενίσχυση των μορφωτικών αγαθών, της μάθησης, του πολιτισμού, της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών.

Ο δήμος Σπάρτης τιμά την ημέρα αυτή με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και στα τρία δημοτικά μουσεία, το Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου, το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας και το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών «Τάκης Αιβαλής» στο Μυστρά. Μουσεία που αποτελούν σημαντικές δομές πολιτισμού και εκπαίδευσης όντας κοσμήματα ενός λαμπρού παρελθόντος.

Με δημιουργική και θετική σκέψη οφείλουμε να διαχειριστούμε το πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου μας και να εκπαιδευτούμε στο να το αγαπάμε και να το υπερασπιζόμαστε.

Ας κάνουμε, λοιπόν, το πρώτο βήμα και ας τα επισκεφθούμε. Θα είναι μία διδακτική και επιμορφωτική εμπειρία, ένα μάθημα ιστορίας και μία ισχυρή δόση αυτοπεποίθησης για την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Ταυτόχρονα, όμως, η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει το μεγάλο κενό που υπάρχει στην κοινωνία της Σπάρτης, την απουσία ενός αρχαιολογικού μουσείου αντάξιου της ιστορίας και του ονόματός της. Ενός μουσείου που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, θα προσδιορίζει την ταυτότητα του τόπου μας και θα διαμορφώνει τη συνείδησή μας με βάση το ένδοξο παρελθόν μας.

Ευελπιστούμε, όμως, ότι μετά και την έγκριση της μουσειολογικής προμελέτης καθώς και του επικαιροποιημένου κτιριολογικού προγράμματος, από το Συμβούλιο Μουσείων, η Σπάρτη να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός της, στην απόκτηση ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου που θα στεγάζει και θα εκθέτει τον συνεχώς αυξανόμενο αρχαιολογικό μας πλούτο και θα αναδεικνύει την πολιτισμική μας κληρονομιά”.