Παραδοσιακή συνταγή για τις γκόγκες που όλοι αγαπήσαμε

ΥΛΙΚΑ

⇒ 1 κιλό αλεύρι σκληρό

⇒ 1 αυγό (προαιρετικά)

⇒ 1 κ.σ. ελαιόλαδο

⇒ αλάτι

⇒ νερό όσο πάρει

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ

Βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι, το αυγό και ρίχνετε σιγά-σιγά νερό ζυμώνοντας πολύ καλά για τουλάχιστον 7 με 10 λεπτά.

Το ζυμάρι πρέπει να είναι μαλακό και αφράτο. Αν κολλάει στα χέρια σας, ρίχνετε λίγο αλεύρι.

Όταν είναι έτοιμο το αφήνετε 5 λεπτά να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το χωρίζετε σε μπαλάκια. Ανοίγετε τα μπαλάκια σε κορδονάκια πάχους 2 εκατ. και τα τοποθετείτε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβετε από το κάθε μπαστουνάκι κομμάτια μήκους 3-5 εκατ., τα πατάτε με τα δυο δάχτυλα (δείκτη και μεσαίο) και τα σέρνετε για να μοιάσουν με κοχύλια.

Αν θέλετε να τους δώσετε σχήμα, πιέζετε τα κομματάκια στον τρίφτη τυριού.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ρίχνετε τις γκόγκες σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει κι ανακατεύετε για να μην κολλήσουν. Μόλις τα ζυμαρικά ανεβούν στην επιφάνεια (σε περίπου 10 λεπτά) είναι έτοιμα και τα σουρώνετε.

Καίτε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και περιχύνετε τις γκόγκες. Σερβίρονται ζεστές, πασπαλισμένες με μυζήθρα. Συνοδεύουν ιδανικά κόκκορα κοκκινιστό.