“Ανεπίτρεπτες οι προσμίξεις στο ελαιόλαδο”

0
161
Fevronia Patrianakou

Fevronia Patrianakou

Στοχευμένη στρατηγική και συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση, ανάδειξη αλλά και προστασία του ελληνικού ελαιόλαδου ζήτησε με ερώτησή της προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Ανταγωνιστικότητας η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η λάκαινα βουλευτής τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της καθιέρωσης του εξαιρετικής ποιότητας ελληνικού ελαιόλαδου και εναντίον οποιασδήποτε νόθευσής του με άλλα έλαια, καθώς κατά την πρόσφατη παρέμβασή της στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ είχε χαρακτηρίσει “αιτία πολέμου” τη σχετική πρόταση του ΟΟΣΑ για προσμίξεις.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της, βάσει του Κανονισμού 432/2012 παρέχεται η δυνατότητα στα ελαιόλαδα τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις να φέρουν στις ετικέτες τους “ισχυρισμό υγείας”, ένδειξη δηλαδή για την προστατευτική για την ανθρώπινη υγεία ιδιότητα που έχουν οι ουσίες τους και συγκεκριμένα οι πολυφαινόλες.

Η ερευνητική ομάδα του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον αν. καθηγητή κ. Προκόπιο Μαγιάτη, έχει αναπτύξει μια καινοτόμο μέθοδο για τη μέτρηση των κυριότερων πολυφαινολικών ουσιών του ελληνικού ελαιόλαδου, δηλαδή την ελαιοκανθάλη και την ελαιασίνη, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (που είναι προστατευτικές για το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα), καθώς και δράση προστατευτική κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τόσο τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ο ΕΦΕΤ φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τη θέση ότι η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη εμπίπτουν στον Κανονισμό της ΕΕ και συνεπώς τα ελληνικά ελαιόλαδα που φέρουν την απαιτούμενη ποσότητα των υγειοπροστατευτικών αυτών ουσιών μπορούν να αναρτούν στις ετικέτες τους το σχετικό “ισχυρισμό υγείας”, προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην ανταγωνιστικότητά τους. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τη μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Φαρμακευτικού Τμήματος, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, περισσότερο από το 50% των ελαιόλαδων που συμμετείχαν στην έρευνα πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να φέρουν τον “ισχυρισμό υγείας”.

Τη στιγμή, όμως, που το ελληνικό ελαιόλαδο αναδεικνύεται σε ένα ανεκτίμητο αγαθό για την ανθρώπινη υγεία, ο ΟΟΣΑ συνιστά να επιτραπεί η παραγωγή στη χώρα μας μειγμάτων ελληνικού ελαιόλαδου με άλλα έλαια.

Αποτελεί αμετακίνητη θέση”, τονίζει η κ. Πατριανάκου, “ότι τα μόνα ζητήματα που μπορούν να τίθενται για το ελληνικό ελαιόλαδο είναι προτάσεις για την ανάδειξη και την προώθησή του, όταν μάλιστα η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό του ως ανεκτίμητου διατροφικού αγαθού και η νομοθεσία παρέχει τις δυνατότητες για την κατοχύρωσή του ως τέτοιου”.

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής ζητά να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αναγραφή του “ισχυρισμού υγείας” στις ετικέτες των ελληνικών ελαιόλαδων, καθώς και για τη διαπίστευση εργαστηρίων όπου θα διενεργούνται οι αναλύσεις των ελαιόλαδων. Ζητά ακόμη να διατηρηθεί η υπουργική απόφαση που απαγορεύει τη μείξη του ελαιόλαδου με άλλα έλαια, αλλά και να αυστηροποιηθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Τέλος, ζητά συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα για την προώθηση του ελληνικού ελαιόλαδου σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τα αποτελέσματα των δράσεων που έχουν μέχρι τώρα υλοποιηθεί προς το σκοπό αυτό.