Προκήρυξη Μέτρου Βιολογικής Γεωργίας: Τραγωδία ή κωμωδία;


του Σταύρου Χρυσαδάκου, γεωπόνου – περιφερειακού συμβούλου Λακωνίας


Στο πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 περιλαμβάνεται το μέτρο 11 “Βιολογικές Καλλιέργειες”.

Η προκήρυξη του μέτρου έκλεισε προ ημερών και κατατέθηκαν περίπου 64.000 αιτήσεις. Αριθμός-ρεκόρ και τριπλάσιος αυτών που περίμεναν οι υπεύθυνοι του προγράμματος.
Διότι ο σχεδιασμός, όπως αποδείχτηκε, ήταν στο πόδι: δεν είχαν προβλέψει ούτε αυξημένους πόρους ούτε ουσιαστικά κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων.

Το αποτέλεσμα:
– Να απορρίπτονται 2 στους 3 υποψηφίους.
– Να μένουν εκτός προγράμματος περιοχές όπως η Λακωνία με σοβαρή παρουσία στην παραγωγή και εμπορία βιολογικών προϊόντων.
– Να μένουν εκτός προγράμματος παραγωγοί που έχουν συμπράξει σε συλλογικά σχήματα για την επεξεργασία και εμπορία των βιολογικών προϊόντων τους.
– Να μένουν εκτός προγράμματος νέοι γεωργοί που στοχεύουν στη βιολογική παραγωγή.
– Να μένουν εκτός προγράμματος μεγάλες εκμεταλλεύσεις με υψηλό παραγωγικό δυναμικό.

Και όλα αυτά διότι για άλλη μια φορά ημιμαθείς και ανεύθυνοι σύμβουλοι, συνεργάτες και λοιποί, ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας ένα σοβαρό έργο.

Ο αρμόδιος υπουργός, μιλώντας στην ημερίδα της Ναυτεμπορικής (5/4/2017), υποσχέθηκε μία νέα προκήρυξη με νέα πολλαπλά κριτήρια. Επιχειρεί να διορθώσει ένα λάθος με ένα ακόμα λάθος.
Δηλαδή να φτιάξει βιοκαλλιεργητές δύο ταχυτήτων.
Τούτο θα είναι και άδικο και ανήθικο και παράνομο.

Καλούμε την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, έστω την ύστατη στιγμή, να ελέγξει και να υιοθετήσει τη λύση που οφείλει έχει δύο βασικά στοιχεία:
– Αύξηση των διαθέσιμων πόρων.
– Υιοθέτηση σειράς κριτηρίων που θα υπηρετούν τη διαφάνεια αλλά και την εθνική επιλογή για προώθηση της βιολογικής γεωργίας.

Υ.Γ. Προς πολιτική ηγεσία ΥΠΑΑΤ
1. Οι Ηγέτες αναδεικνύονται αλλά και κρίνονται απο τους συνεργάτες που επιλέγουν.
2. Η γεωγραφική μετατόπιση προς… βορρά του κέντρου βάρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με κάθε τρόπο και κόστος, αποτελεί μία κακή επιλογή.