“Πόρτα” Σταθάκη στο δήμο Σπάρτης για το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ

0
858

Την άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο σχετικό αίτημα του δήμου Σπάρτης να ενταχθεί στο μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ εισέπραξε ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο κ. Δαβάκης είχε ζητήσει από τον κ. Σταθάκη, καταθέτοντας σχετική αναφορά στη βουλή, την ένταξη του δήμου στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τις ενεργειακές κοινότητες, με τις οποίες προβλέπεται η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων για τα νοικοκυριά που διαμένουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ως αντιστάθμισμα για την επιβάρυνση που η παρουσία των συγκεκριμένων εργοστασίων προκαλεί στο περιβάλλον των περιοχών αυτών.

Στην απάντησή του ο υπουργός αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο στα νοικοκυριά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Μεγαλόπολης, εξαιρώντας με αυτόν τον τρόπο το δήμο της Σπάρτης.

Αντιδρώντας σε αυτήν την απάντηση, ο κ. Δαβάκης δήλωσε ότι, “λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση που ο δήμος Σπάρτης υφίσταται λόγω της γειτνίασής του με τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Μεγαλόπολης, η εξαίρεση των νοικοκυριών που διαμένουν εκεί παραβιάζει το πνεύμα της συγκεκριμένης ευεργετικής ρύθμισης. Είναι συνεπώς απαραίτητο η κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για την ένταξη και των δημοτών της Σπάρτης στη συγκεκριμένη ευεργετική ρύθμιση. Άλλωστε η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του Ν.4513/2018 το αναφέρει ευκρινώς: «Παρέχεται ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα…»”.