Σπανακόπιτα νηστίσιμη

0
510

spanakopita nistisimi

Υλικά:
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ή κρούστας για πίτες
λίγο ελαιόλαδο
1/2 κιλό σπανάκι
3 πράσα κομμένα σε μέτριες ροδέλες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
1 μάτσο μαϊντανό χοντροκομμένο
1 μάτσο άνιθο χοντροκομμένο
2 μάτσα κρεμμυδάκια φρέσκα χοντροκομμένες ροδέλες
λίγη φρυγανιά
αλάτι – πιπέρι
1 κούπα ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση:
Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζετε λίγο λάδι (να καλυφθεί ο πάτος της) και το ζεσταίνετε. Ρίχνετε μέσα τα ξερά κρεμμύδια, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνιθο και το μαϊντανό και τα σοτάρετε.
Αφού πλύνετε το σπανάκι και το αφήσετε να στραγγίσει και να στεγνώσει από τα νερά, το κόβετε, το βάζετε στην κατσαρόλα και το σοτάρετε με τα άλλα χορταρικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Τέλος βάζετε τη φρυγανιά (όσο χρειάζεται για να έχετε μία γέμιση χωρίς υγρά). Αφήνετε λίγο να κρυώσει η γέμιση.
Στο μεταξύ λαδώνετε ένα ταψί και βάζετε τα μισά φύλλα της συσκευασίας, ένα-ένα, λαδώνοντάς τα, ρίχνετε τη γέμιση και συνεχίζετε τη διαδικασία με τα φύλλα. Χαράζετε σε κομμάτια, ραντίζετε με λίγο νερό και λάδι και ψήνετε στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει το φύλλο.