Συνταγή για αφράτα πασχαλινά τσουρέκια

0
1973

(παραδοσιακή συνταγή)

ΥΛΙΚΑ

Για το προζύμι

⇒ 500 γραμ. αλεύρι
⇒ 200 γραμ. φρέσκια μαγιά
⇒ 500 ml γάλα πλήρες (χλιαρό)

Για τη ζύμη

⇒ 1,5 κιλό αλεύρι δυνατό (μπορεί να χρειαστείτε και λίγο παραπάνω)
⇒ 500 γραμ. ζάχαρη
⇒ 250 γραμ. βούτυρο (τύπου Κερκύρας ή γάλακτος)
⇒ 7 αυγά
⇒ 1 πρέζα αλάτι
⇒ 1,5 φακ. μαχλέπι τριμμένο
⇒ 1 φακ. μαστίχα τριμμένη
⇒ 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι (προαιρετικά)

Για το διάλυμα αυγού

⇒ 2 κρόκους
⇒ 1 κ.σ. ζάχαρη
⇒ 2 κ.σ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προζύμι: Διαλύετε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Προσθέτετε το αλεύρι (500 γραμ.) και ανακατεύετε μέχρι να γίνει παχύρρευστος χυλός. Το αφήνετε 15 λεπτά να δράσει η μαγιά.

Ζύμη: Βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι και κάνετε μια λακκούβα στη μέση.
Αδειάζετε στη λακκούβα το προζύμι και προσθέτετε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο. Ανακατεύετε κυκλικά από μέσα προς τα έξω μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι.
Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο σταδιακά, ζυμώνοντας ξανά κυκλικά (αυτό είναι και το μυστικό προκειμένου να γίνουν οι “κλωστές” στο τσουρέκι) μέχρι να έχετε μία λεία ζύμη.
Το σκεπάζετε και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (τουλάχιστον δύο ώρες).
Ζυμώνετε ξανά, πλάθετε σε σχήμα και αφήνετε πάλι να φουσκώσει (άλλη μία ώρα).
Αλείφετε τα τσουρέκια με το μείγμα αυγού, πασπαλίζετε με αμύγδαλο (φιλέ ή σε μικρά κομματάκια) και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 40 λεπτά στους 170 βαθμούς.

Καλή επιτυχία!