Μανιάτικες λαλαγγίδες και τηγανόψωμα

0
6031

lalaggides

(Συνταγή της κ. Κατερίνας Χριστοπούλου)

Υλικά

⇒ 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⇒ 1,5 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 100 γρ. προζύμι από τον φούρνο
⇒ 2-3 κούπες χλιαρό νερό
⇒ 3/4 ποτηριού λάδι
⇒ 1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι
⇒ λίγη ζάχαρη
⇒ σταφίδες (προαιρετικά)
⇒ λάδι (ελαιόλαδο και σπορέλαιο) για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

1. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό (όχι καυτό!) και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε μισό ποτήρι αλεύρι και αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο να δράσει για ένα τέταρτο.

2. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάδι στο υπόλοιπο αλεύρι και το τρίβουμε. Μόλις περάσει το τέταρτο, προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς, το νερό, το αλάτι, τις σταφίδες και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.

3. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια ζυμώνουμε ελαφρά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ακόμα ώρα.

4. Όταν η ζύμη φουσκώσει ξανά, κόβουμε μπαλίτσες και τις πλάθουμε ψιλά κορδονάκια (για να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μπορούμε να τα βρέχουμε σε λάδι).

5. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό λάδι (μισό ελαιόλαδο – μισό σπορέλαιο) και το αφήνουμε να κάψει καλά.

6. Παίρνουμε ένα κορδόνι, το τυλίγουμε σε μια πιρούνα και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές (1 – 2 λεπτά).

7. Τις τοποθετούμε σε πιατέλα, στην οποία έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι από το τηγάνισμα.

Τηγανόψωμα

tiganopsoma

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία έως το βήμα 3. Στη συνέχεια κόβουμε μπαλίτσες και τις ανοίγουμε σε φύλλα στο μέγεθος της παλάμης (λαδώνωντας τα χέρια μας για να μην κολλάει το ζυμάρι). Συνεχίζουμε με τα βήματα 5, 6 και 7.

Τόσο οι λαλαγγίδες όσο και τα τηγανόψωμα συνοδεύονται με τυρί της αρεσκείας σας.