Συνταγή για παραδοσιακά μελομακάρονα της μαμάς

0
1310

(συνταγή της κ. Αιμιλίας Τερζάκη)

Σιρόπι

⇒ 2 ποτήρια νερό
⇒ 2 ποτήρια ζάχαρη
⇒ 2 ποτήρια μέλι

Υλικά ζύμης

⇒ 2 ποτήρια λάδι
⇒ 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
⇒ 1/3 του ποτηριού ζάχαρη
⇒ 1 φλιντζάνι του καφέ κονιάκ
⇒ 2 κ.γ. μπέικιν
⇒ 1 κ.γ. σόδα
⇒ 2 ποτήρια καρύδι
⇒ κανέλα και γαρύφαλλο κατά βούληση
⇒ ξύσμα από ένα πορτοκάλι
⇒ περίπου 2 κιλά αλεύρι
⇒ καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και το μέλι. Αφήνετε να βράσουν για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρετε από τη φωτιά.

Μείγμα: Ρίχνετε τη ζάχαρη στο λάδι κι ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Διαλύετε τη σόδα στην πορτοκαλάδα και την προσθέτετε στο μείγμα. Ρίχνετε τα μυρωδικά και τα δύο ποτήρια καρύδι. Ανακατεύετε καλά με το χέρι και προσθέτετε το αλεύρι. Συνεχίζετε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι (προσοχή, δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει η ζύμη).

Πλάθετε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και τα πιέζετε ελαφρά σε έναν τρίφτη για να αποκτήσουν σαγρέ όψη. Τα τοποθετείτε σε λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά. Τα ρίχνετε ζεστά στο κρύο σιρόπι που έχετε ετοιμάσει από πριν. Με μια κουτάλα τα γυρίζετε για 1 λεπτό. Τα βγάζετε και τα αφήνετε σε σήτα να στραγγίξουν.