Συνταγή για παραδοσιακό γλυκό κυδώνι

0
831

Υλικά

⇒ 2 κιλά κυδώνια (γύρω στα 8 με 10 κομμάτια)

⇒ 1 κιλό ζάχαρη

⇒ 300 γρ. νερό

⇒ το χυμό ενός λεμονιού

⇒ 1 φλ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (προαιρετικά)

⇒ ένα κλωνάρι αρμπαρόριζα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένετε καλά και σκουπίζετε τα κυδώνια. Τα ξεφλουδίζετε και τα κόβετε στα τέσσερα. Τα βάζετε σε μια λεκανίτσα με νερό και χυμό λεμονιού για να ξεπικρίσουν και να μη μαυρίσουν. Τα καθαρίζετε από τα κουκούτσια και τα κόβετε σε μπαστουνάκια για το γλυκό κουταλιού.

Βάζετε τα μπαστουνάκια από το κυδώνι σε κατσαρόλα με νερό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 10΄. Προσθέτετε και τη ζάχαρη και τα αφήνετε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας μέχρι να δέσει το σιρόπι (περίπου μισή ώρα).

Στη συνέχεια προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, τα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα. Τα αφήνετε όλα μαζί να πάρουν μια βράση και τα αποσύρετε από τη φωτιά.

Προσοχή! Το σιρόπι δεν χρειάζεται να σφίξει πολύ, γιατί θα δένει όσο κρυώνει το γλυκό.