Συνταγή για σπιτικά ντόνατς

Υλικά

⇒ 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

⇒ 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

⇒ 250 γραμ. γάλα

⇒ 2 αυγά

⇒ 100 γραμ. βούτυρο

⇒ 2 κ.σ. ζάχαρη

⇒ 2 βανίλιες

⇒ μία πρέζα αλάτι

⇒ λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Λιώνετε τη μαγιά σε τρεις κουταλιές της σούπας νερό, προσθέτετε τη ζάχαρη, δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα να δράσει για 10 λεπτά.

Χτυπάτε τα αυγά και προσθέτετε το γάλα. Ρίχνετε στο αλεύρι τις βανίλιες και το αλάτι. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς, τα αυγά με το γάλα και αρχίζετε να ζυμώνετε για 10 λεπτά προσθέτοντας και το βούτυρο.

Κάνετε το ζυμάρι μία μπάλα και την τοποθετείτε σε λαδωμένο μπολ. Το σκεπάζετε με βρεγμένη πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί (περίπου μία ώρα).

Αλευρώνετε μια ίσια επιφάνεια και ανοίγετε το ζυμάρι σε πάχος 3 εκατοστών.

Κόβετε με τη βοήθεια ενός στρογγυλού σκεύους τα ντόνατς.

Τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τα αφήνετε τουλάχιστον μισή ώρα να ξεκουραστούν και να ξαναφουσκώσουν.

Τα τηγανίζετε μέχρι να ξανθύνουν και τα τοποθετείτε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το περιττό λάδι.

Αν επιθυμείτε, τα γεμίζετε με τη βοήθεια μιας σύριγγας με σοκολάτα ή μαρμελάδα ή απλώς τα πασπαλίσετε με κρυσταλλική ζάχαρη.