(συνταγή της κ. Αιμιλίας Τερζάκη)

Υλικά

⇒ 1 κιλό βούτυρο

⇒ 2 αυγά

⇒ 1 ποτήρι του κρασιού ούζο

⇒ 4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

⇒ 5 βανίλιες

⇒ 1 κουτ. γλυκού σόδα

⇒ ένα φακελάκι μπέικιν

⇒ 250 γραμ. αμύγδαλα

⇒ περίπου 1,5 κιλό αλεύρι

⇒ ζάχαρη άχνη για το ζαχάρωμα

Εκτέλεση

Ψήνετε τα αμύγδαλα στο φούρνο και στη συνέχεια τα σπάτε σε ένα γουδί ή με τον πλάστη σε μικρότερα κομμάτια.

Χτυπάτε καλά το βούτυρο με τις τέσσερις κουταλιές ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα (τουλάχιστον 20 λεπτά). Προσθέτετε τα αυγά και συνεχίζετε το χτύπημα. Βάζετε το ούζο. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν και τις δύο βανίλιες και το προσθέτετε σταδιακά στο μείγμα, ενώ συνεχίζετε το ανακάτεμα (σε χαμηλότερη όμως ταχύτητα). Ρίχνετε και τα αμύγδαλα.

Αφού δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη, πλάθετε τους κουραμπιέδες στο σχήμα της επιλογής σας και τους τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 25 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς. Προσοχή! Το ψήσιμο εξαρτάται από το μέγεθος! (Οι μεγαλύτεροι κουραμπιέδες χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο από τους μικρότερους).

Μόλις ψηθούν, αφήνετε να κρυώσουν, αρωματίζετε τη ζάχαρη με τις υπόλοιπες βανίλιες και τη βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ ή ταψί. Ρίχνετε μέσα στη ζάχαρη τους κουραμπιέδες, φροντίζοντας να καλυφθούν παντού. Τους σερβίρετε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με ζάχαρη.

Καλή επιτυχία!