Τι ειπώθηκε χθες στην παρουσίαση της προμελέτης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης

Η μουσειολογική προμελέτη του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης παρουσιάστηκε χθες (παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων) στο διοικητήριο Λακωνίας, παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη. Η προμελέτη συντάχθηκε προσφάτως στο πλαίσιο υποδειγματικής συνεργασίας του επιστημονικού προσωπικού της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑΛΑΚ) και σχετικής ομάδας εργασίας υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, υπεβλήθη δε προς έγκριση στα αρμόδια όργανα.

Μετά τους χαιρετισμούς της αντιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα, των βουλευτών κ.κ. Αραχωβίτη και Δαβάκη και του δημάρχου κ. Βαλιώτη, στο βήμα ανέβηκε η κ. Βλαζάκη, η οποία έκανε λόγο για μια εξαιρετική μουσειολογική προσέγγιση που ανταποκρίνεται πλήρως στο μεγαλείο και τη δύναμη μιας πόλης-συμβόλου, τόσο για τον αρχαίο όσο και για τον βυζαντινό και τον σύγχρονο κόσμο. Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη μελέτη, σύμφωνη με τις πιο σύγχρονες επιστημονικές επιταγές της μουσειολογίας, θέτει στο κέντρο τον επισκέπτη, ενώ πραγματεύεται και προβάλλει αποτελεσματικά την ιστορία της Σπάρτης μέσα από την έκθεση μοναδικών τεχνέργων ομαδοποιημένων σε σαφείς ενότητες με ξεκάθαρο εννοιολογικό πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο η καθημερινή ζωή, η στρατιωτική και οικονομική δύναμη, οι μύθοι και οι θρύλοι, τα ταφικά έθιμα, τα διεθνούς ακτινοβολίας επιτεύγματα και πολλές ακόμη εκφάνσεις των κοινωνιών που έζησαν κι έδρασαν σ’ αυτό τον τόπο πριν από χιλιάδες χρόνια βρίσκουν διαύλους επικοινωνίας με το κοινό.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η γγ του ΥΠΠΟΑ στάθηκε στη γόνιμη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, παρατηρώντας πως “μεγαλόπνοα σχέδια για το καλό του συνόλου μπορούν να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται μονο με υγιείς ευρύτερες συμπλεύσεις”.

Ο λόγος στη συνέχεια πέρασε στις καθ’ ύλην αρμόδιες, τις αρχαιολόγους, οι οποίες εμβάθυναν σε επιμέρους ζητήματα της όλης διαδικασίας. Οι κ.κ. Πάντου, Βλάχου, Ντουβή, Τσούλη και Χαραλάμπους ανέλυσαν, καθεμία από τη σκοπιά της, τις ποικίλες διαστάσεις του σημαντικού αυτού πονήματος, αναδεικνύοντας το σκεπτικό και την αντίληψη που το διαπνέει.

Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομη ομιλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη, ο οποίος δήλωσε ότι για την υλοποίηση του μουσείου απαιτούνται κεφάλαια της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ και ότι η Περιφέρεια θα εντείνει την προσπάθειά της για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Εντύπωση πάντως προξένησε η παρατήρησή του ότι η προμελέτη χαρακτηρίζεται από μια συντηρητικότητα, η οποία σημείωσε ότι πρέπει να ξεπεραστεί από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Όπως εξήγησε, το κτίριο του μουσείου “θα πρέπει να έχει μια ευελιξία στην προσέγγιση του ενδιαφέροντος των πολιτών. Δεν μπορεί να μην έχει μία καινούργια πρόταση πάνω στο αρχιτεκτονικό του σχέδιο που θα δημιουργεί ένα άλλο επίπεδο διαλόγου, εξαιρετικά αναγκαίου για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική”. Κλείνοντας εξέφρασε την άποψη ότι ο σχεδιασμός οφείλει εξαρχής να προκαλεί το ενδιαφέρον, έχοντας καινούργια στοιχεία να δώσει και νέες αντιλήψεις που θα καθιστούν αυτή την πρόταση ελκυστική.

Απαντώντας στον περιφερειάρχη και υπεραμυνόμενη της προμελέτης, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού διευκρίνισε ότι η προμελέτη αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί τόσο ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός όσο και η μουσειογραφική μελέτη στη συνέχεια. Παρέχει δηλαδή η προμελέτη, επιστημονικά, τα στοιχεία εκείνα που πρέπει να λάβουν υπόψιν οι αρχιτεκτόνες. Ωστόσο, εξήγησε η κ. Βλαζάκη, είναι η μουσειογραφική μελέτη που αναμένεται να δώσει όλα αυτά τα επιθυμητά σύγχρονα στοιχεία (ψηφιακά μέσα κλπ).

Ειρήνη Ρουμανέα