Τι πρέπει να γνωρίζουν για τις αποζημιώσεις οι πληγέντες του Δήμου Ευρώτα

Ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο αποζημίωσης των πληγέντων από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα εξέδωσε ο δήμος Ευρώτα, αναφέροντας τα ακόλουθα:

Για ζημιές σε κατοικίες και οικοσκευές

Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, καλούνται οι πολίτες που η κατοικία τους επλήγη να υποβάλουν άμεσα στο δημαρχείο στη Σκάλα (κ. Μαυροματίδη τηλ. 27353 60030) αίτηση και λοιπά δικαιολογητικά (εκκαθαριστικό σημείωμα φορ. έτους 2016, Ε1 φορ. έτους 2016, εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, πιστοποίηση αναπηρίας εφόσον υπάρχει, αστυνομική ταυτότητα, αντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού).

Με απόφαση δημάρχου έχει συγκροτηθεί η προβλεπόμενη επιτροπή για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στις κατοικίες και τις οικοσκευές.

Η οικονομική ενίσχυση αφορά σε απλές επισκευαστικές εργασίες των κατοικιών, αντικατάσταση της οικοσκευής, κάλυψη βασικών βιοτικών στεγαστικών και επιτακτικών αναγκών (αρμόδια υπηρεσία: Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Ευρώτα).

Για ζημιές σε επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις (βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και άλλες επιχειρήσεις) που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις της 15ης και 16ης Νοεμβρίου να απευθυνθούν άμεσα στο Γραφείο Κίνησης (απέναντι από την Ένωση) στη Σκάλα (κ. Γκορίτσα 27350 42254), προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Στη συνέχεια οι αιτήσεις θα διαβιβαστούν στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, για να γίνει καταγραφή και εκτίμηση από τις αρμόδιες επιτροπές της Περιφέρειας.

Τα παραπάνω αφορούν ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης τα οποία καταγράφηκαν ως ολοσχερώς κατεστραμμένα.

Για τον προσδιορισμό του ύψους της ζημίας από τις αρμόδιες επιτροπές θα διενεργηθεί επιτόπια αυτοψία και θα ζητηθεί στη συνέχεια η υποβολή, εκ μέρους των πληγεισών επιχειρήσεων, στοιχείων και δικαιολογητικών τα οποία βοηθούν στην αντικειμενική εκτίμηση της ζημίας.

Επισημαίνεται ότι προϋπόθεση για την αποζημίωση των επιχειρήσεων αποτελεί η οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής.

Για ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες (ηρτημένη παραγωγή και κρατικές οικονομικές ενισχύσεις – ΠΣΕΑ) οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Η ημερομηνία λήξης δηλώσεων ΕΛΓΑ και ΚΟΕ ΠΣΕΑ είναι η 1η Δεκεμβρίου.

Για ζημιές σε λοιπά κτίσματα

Οι πληγέντες να απευθύνονται άμεσα στο Γραφείο Κίνησης (απέναντι από την Ένωση) στη Σκάλα (κ. Γκορίτσα 27350 42254), προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να εξετασθεί η οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής.

Παρακαλούνται οι πληγέντες μέχρι να καταγραφούν οι ζημιές από τις αρμόδιες επιτροπές να έχουν βγάλει φωτογραφίες (εάν είναι εφικτό) και να μην απομακρύνουν τις κατεστραμμένες οικοσκευές.