Το “κόλπο” για μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι (συνταγή)

0
1494

Υλικά

⇒ 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

⇒ 1 κούπα του τσαγιού σπορέλαιο (ή 3/4 της κούπας ελαιόλαδο)

⇒ 1 κούπα του τσαγιού πετιμέζι

⇒ 1/2 κούπα του τσαγιού νερό

⇒ 1/2 κούπα του τσαγιού πορτοκαλάδα

⇒ 1 κούπα του τσαγιού ζάχαρη

⇒ 1 κουτ. σούπας αμμωνία

⇒ 1 κουτ. σούπας σόδα

⇒ 1/2 κουτ. σούπας κανέλα

⇒ 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο

⇒ σουσάμι προαιρετικά

Εκτέλεση

Βάζετε το λάδι, το πετιμέζι, το νερό και τη ζάχαρη σε ένα μπολ κι ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Λιώνετε την αμμωνία και τη σόδα στην πορτοκαλάδα και την προσθέτετε στο μίγμα. Ρίχνετε την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύετε καλά.

Προσθέτετε λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Πλάθετε σε στρογγυλά κουλουράκια και τα τοποθετείτε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Τα αλείφετε με λίγο νερό και προσθέτετε το σουσάμι. Σκεπάζετε το ταψάκι με ένα άλλο ταψί λίγο μεγαλύτερο για να ψηθούν στον ατμό τους.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Όταν ψηθούν, τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε σκεπασμένα για 10 λεπτά, ώστε να τραβήξουν τον ατμό τους.