Το πρόγραμμα της 11ης Γιορτής Ελιάς και Λαδιού

0
260
11h Giorti Elias kai Ladiou

11h Giorti Elias kai Ladiou

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού» προσκαλούν όλους στα εγκαίνια της 11ης Γιορτής Ελιάς και Λαδιού, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1η Αυγούστου στη Σελλασία στις 19.30′.

Η γιορτή θα διαρκέσει τρεις ημέρες (1, 2 και 3 Αυγούστου) και στο χώρο θα υπάρχουν περίπτερα εκθετών με πρόσβαση σε όλους τους επισκέπτες, ενώ κάθε μέρα θα γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα ακολουθεί μουσική βραδιά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:

Παρασκευή 1 Αυγούστου

19.30′: Έναρξη εκδηλώσεων – Εγκαίνια έκθεσης – Χαιρετισμοί επισήμων

20.30′: Επίσκεψη επισήμων στο χώρο της έκθεσης

21.00′: ▪ Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Σπάρτης ▪ Μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Λαϊκές Νότες».

Σάββατο 2 Αυγούστου

19.00′ – 21.00′: Εκδήλωση Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Λακωνίας «Κοινή Αγροτική Πολιτική και πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων – Προοπτικές ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα»

Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική – Πυλώνας 1 Άμεσες Ενισχύσεις.

(Σύλβια Κρουμπ, Δ/νση Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς ΟΠΕΚΕΠΕ)

Κοινή Αγροτική Πολιτική, αποτελέσματα της μέχρι σήμερα εφαρμογής και προτάσεις. (Σωτήρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτ. Στερ. Ελλάδας ΓΕΩΤΕΕ)

Τάσεις και προοπτικές της εμπορίας ελιάς και ελαιολάδου σε διεθνές επίπεδο.

(Σπύρος Ζαχαρόπουλος, περιφερειακός Δ/ντης Πελοποννήσου ΔΗΩ)

Ερωτήσεις – συζήτηση

Πιστοποιημένη ποιότητα για την ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων. Ένα όνομα διαβατήριο αναγνώρισης και επιτυχίας στην Ελλάδα και διεθνώς.

(Κώστας Μαυρόπουλος, υπεύθυνος Ανάπτυξης Αγροδιατροφικού Τομέα TUV Austria-Hellas)

Η σημασία της παραγωγής τοπικών και βιολογικών προϊόντων και η σύνδεσή τους με τις υπηρεσίες του αγροτουρισμού.

(Βασιλική Ρούση, υπεύθυνη Πιστοποίησης Συστημάτων, Διεθνών & Ιδιωτικών Προτύπων ΒΙΟΕΛΛΑΣ)

Προδιαγραφές πιστοποίησης τοπικών προϊόντων «We do local».

(Απόστολος Κορτέσης, υπεύθυνος Πιστοποίησης Cosmocert)

Ερωτήσεις – συζήτηση

20.30′: Επίσκεψη επισήμων στο χώρο της έκθεσης

21.00′-22.00′: Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα της δημοτικής ενότητας Οινούντος

22.00′: Δημοτική παραδοσιακή μουσική – Κώστας Γιαννακόπουλος (κλαρίνο-τραγούδι) και Μαριάνθη Λιουδάκη (τραγούδι)

Κυριακή 3 Αυγούστου

19.00′-20.00′: Εκδήλωση Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Λακωνίας «Καλλιέργεια της ελιάς, θρέψη και φυτοπροστασία»

Προβλήματα θρέψης – ασθένειες και αντιμετώπισή τους στην ελιά.

(Πολύμνια Αντωνίου, αναπληρ. καθηγήτρια Φυτοπαθολογίας ΓΠΑ & Μάριος-Ιωάννης Σώτηρας, γεωπόνος ΓΠΑ – MSc Δενδροκομία Αμπελουργία)

Ερωτήσεις – συζήτηση

20.00’–21.30′: Επίσκεψη επισήμων στο χώρο της έκθεσης

21.00′: Εκδήλωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού» «Η μεσογειακή διατροφή και ο γαστρονομικός πολιτισμός της Λακωνίας»

ΜedDiet: Σήμα ποιότητας μεσογειακής διατροφής σε εστιατόρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Νίκος Κατσαρός, π. πρόεδρος ΕΦΕΤ, δ/ντής τμήμ. Διατροφολογίας NΥC)

Η νέα ταυτότητα της ελληνικής γαστρονομίας «Great».

(Μίλτος Κουρούμπας, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας)

1η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η παραδοσιακή διατροφή στη Μάνη«. Θα προλογίσουν η ερευνήτρια λαογραφίας και συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου Ελένη Τζικάκου και ο εκδότης Γιώργος Δημακόγιαννης

22.00΄: Συναυλία με τους Χρήστο Νικολόπουλο, Στέλιο Διονυσίου, Ζωή Παπαδοπούλου και Ηλία Μακρή

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί ταβέρνα με εκλεκτούς μεζέδες, εδέσματα, ποτά και αναψυκτικά.